Pentru următorii doi ani, Camera Deputaților vrea să concesioneze serviciile de alimentație din Restaurantul „Salon Brâncovenesc” și a unor bufete din Palatul Parlamentului. Astfel, meniul ajunge să fie extrem de ieftin! Cât plătesc politicienii pentru 2 feluri + desert, de fapt.
Un anunț recent de licitație dezvăluie prețurile meniurilor pentru politicienii români. Restaurantul „Salon Brâncovenesc” și unele bufete din Palatul Parlamentului vor servi mâncare la un preț de nimic. Spre exemplu, zilnic vor trebui oferite minimum două variante de meniu office, compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, pentru o sumă modică.
Camera Deputaților vrea prețuri mici la mâncarea cumpărată de deputați, personalul din serviciile Camerei Deputaților, ziariști acreditați la Camera Deputaților și pentru alți participanți la lucrările în plen și în comisii, precum și pentru acțiunile de protocol. Două variante de meniu office, compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, ajung să coste maximum 20 de lei (cu TVA).
Contractul, cu o valoare estimată la peste 23,5 milioane de lei (fără TVA), a fost făcut public, vineri, 20 august, în Sistemul Elșectronic de Achiziții Publice (SEAP). Acesta vizează prestarea de servicii de alimentație publică tip restaurant, bufet, cafenea-bufet în spațiile puse la dispoziție de Camera Deputaților prin Centrul Internațional de Conferințe, respectiv în Restaurantul „Salon Brâncovenesc” și terasa de la nivelul S1 și în bufetele situate la nivelurile 1M, 2 și 3 (lotul I), precum și în bufetul situat la nivelul P1 (lotul II).
Firma câștigătoare va fi obligată să furnizeze zilnic:
Pentru Restaurantul „Salon Brâncovenesc”:
1) două variante de meniuri economice (cu maxim două repetări pe săptămână), la prețul de maxim 15,5 lei cu TVA/meniu care vor cuprinde fel principal + garnitură;
2) două variante de meniu office compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, la un preț maxim de 20 de lei cu TVA/meniu:
a) felul 1 (minim 350 ml): supe, ciorbe, borșuri, aperitive calde și altele asemenea;
b) felul 2: fripturi/șnițele (minim 120 gr.), mâncăruri scăzute (min. 150 gr.) împreună cu garnituri (min. 200 gr.) și salate (min. 120 gr.) și altele asemenea + chiflă (min. 30 gr);
c) desert (min. 100 gr.): fruct, prăjitură, înghețată etc.
3) un meniu vegetarian/vegan;
4) un meniu diversificat care să includă și alte feluri de mâncare și desert, altele decât cele din meniurile prezentate mai sus.
Totodată, va trebui să ofere (contra cost) o gamă variată de băuturi nealcoolice adecvată meniurilor. În ceea ce privește băuturile alcoolice, acestea vor fi comercializate numai în cadrul evenimentelor organizate, natura și cantitățile urmând să fie stabilite de comun acord între prestator și organizatorul evenimentului.
De asemenea, va trebui să asigure inventarul necesar funcționării în bune condiții a restaurantului (fețe de masă, vesele/tacâmuri, pahare de sticlă, accesorii pentru servirea mesei, articole de menaj etc). Tacâmurile și vesela trebuie să fie de bună calitate. Nu se acceptă tacâmuri și veselă de unică folosință. Tacâmurile trebuie să fie din inox, vesela, din porțelan, iar fețele de masă, din materiale naturale, decorate cu elemente preluate din arhitectura Salonului Brâncovenesc. Sunt permise tacâmuri și veselă de unică folosință doar pentru servirea în regim ‘take away’ (la pachet).
Concesionarul va trebui să plătească lunar către Camera Deputaților o redevență de minimum 8.200 de euro.
„Pentru desfășurarea activității de prestare servicii de alimentație publică tip retaurant și bufet, beneficiarul va acorda prestatorului o perioadă de grație de 3 luni de la data încheierii contractului, după care va achita Camerei deputaților, prin Centrul Internațional de Conferințe, un procent de XX% din cifra de afaceri realizată lunar din activitatea care face obiectul contractului, dar nu mai puțin de echivalentul în lei a 8.200 de euro cu TVA inclus/lună”, se arată în document.