Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt despre tulpina Omicron. Ce se întâmplă cu populația vulnerabilă de la 1 ianuarie

Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt despre tulpina Omicron. Ce se întâmplă cu populația vulnerabilă de la 1 ianuarie
Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt despre tulpina Omicron

Medicul Emilian Imbri a dat un avertisment despre tulpina Omicron, o variantă mult mai contagioasă a coronavirusului. Fostul manager al Spitalului Victor Babeș mai susține și că valul cinci va fi unul greu, însă va fi ultimul de o amploare așa de mare. Ce se întâmplă cu populația vulnerabilă.

Medicul Emilian Imbri, avertisment crunt despre tulpina Omicron

Emilian Imbri este de părere că persoanele nevaccinate vor deveni victimele valului cinci al pandemiei. De altfel, experții cred că valul cinci al pandemiei de coronavirus va debuta în luna ianuarie 2022 și va fi provocat de tulpina Omicron. Ministrul Alexandru Rafila este de părere că o creștere semnificativă a numărului de cazuri se va întâmpla chiar mai devreme de data de 15 ianuarie 2022.

Emilian Imbri nu crede că țara noastră este pregătită pentru un val cinci de covid.

„Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesioniști. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheș, toți au avertizat autoritățile și nu s-a întâmplat nimic niciodată.

Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până și adoptarea certificatului verde este tergiversată… Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta și greu de stăvilit”, a spus Imbri pentru Libertatea.

„Este clar că această mutație este mai contagioasă”

Fostul manager al spitalului Victor Babeș mai este de părere și că vor fi mai multe infectări cu Omicron decât au fost până acum, având în vedere că e mai contagioasă.

„Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală.

Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați. Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc”.

Totodată, medicul a transmis şi un semnal de alarmă pentru românii veniți în ţară cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Vom ajunge din nou în centrul atenției. Observ că mulți români care au venit în țară de Crăciun au refuzat carantina. Ei sunt vectori de transmitere în România și la întoarcere, tot ei vor fi vectori de transmitere în Europa”.

Cu toate că valul cinci o să fie unul greu, acesta este ultimul de mare amploare, a mai declarat Imbri. Emilian Imbri a făcut apel la prudenţă şi responsabilitate pentru finalul de an.

„Să poarte masca și dacă observă că au simptome, să aibă grijă de cei din jur și să-i protejeze izolându-se. Chiar dacă este noaptea de Revelion”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI