Medicul Adrian Streinu-Cercel, avertisment uriaș pentru români: „Toată lumea ar trebui să…”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, avertisment uriaș pentru români: „Toată lumea ar trebui să…”
Medicul Adrian Streinu-Cercel, avertisment uriaș pentru români: "Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață și până seara" Sursă foto: Inquam Photo/Octav Ganea

România se află într-o situație disperată în urma numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1.835 de persoane infectate, iar alți 54 au murit. Medicii sunt disperați, iar sistemul de sănătate pare ajuns la epuizare. Managerul Institutului Matei Balș trage un semnal de alarmă cu privire la respectarea regulilor de protecție.

Virusul se răspândește peste tot

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă cu privire la purtarea măștii de protecție, ca armă esențială împotriva infectării cu COVID-19. Acesta le explică oamenilor că virusul este prezent peste tot, motiv pentru care, masca ar trebui purtată de dimineața până seara, în orice loc ne deplasăm.

Managerul de la Matei Balș atrage atenția vizavi de zonele foarte populate, reprezentând un risc major de răspândire a virusului.

Masca ar trebui purtată obligatoriu și pe stradă, indiferent de loc
Masca ar trebui purtată obligatoriu și pe stradă, indiferent de loc

”Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață și până seara. Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască. Virusul se găsește în atmosferă, pe stradă, mai ales unde sunt zone ultra circulate și sunt mașini în trafic.

Vă dați seama că acele mașini ridică pur și simplu în aerul pe care noi îl respirăm o serie de particule care unele dintre ele sunt contaminate și cu SARS-CoV-2”, a spus Adrian Streinu-Cercel, duminică seară, la Antena 3.

Citește și: În ce stare se află, de fapt, Donald Trump. Răsturnare de situație: vestea terifiantă venită din SUA

Cum trebuie purtată masca de protecție

Pentru a ne proteja, medicul îi sfătuiește pe oameni să respecte o singură condiție: aceea de a purta masca de protecție corect, pe nas și gură. De asemenea, masca trebuie schimată regulat, atunci când se umezește, potrivit unor reguli de care trebuie să ținem cont neapărat.

”Trebuie să înțelegem că masca este cea care ne protejează, cu o singură condiție: să acopere și gura și nasul și să fie purtată tot timpul. Dacă o astfel de mască se umezește, ea evident că trebuie să fie schimbată dar și schimbarea asta nu trebuie să fie făcută alandala.

Masca respectivă trebuie să fie pusă într-un coș și de acolo să poată fi dusă în așa fel încât să nu mai intre în contact cu mediul înconjurător pentru că dacă o mască este aruncată la un coș de gunoi pe stradă sau aruncată pe jos și este și contaminată vă dați seama că de acolo virusul pleacă, pentru că nu-l ține nimic să stea pe mască”, a dezvăluit medicul Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, acesta avertizează asupra păstrării distanței între oameni, întrucât virusul circulă cu o viteză extrem de mare, moment în care poate fi inspirat de oricine. Din păcate, distanța nu este suficientă pentru a ne proteja, fiind nevoie și de purtarea măștii.

”În momentul în care o persoană respiră și îl eliberează în aer, virusul pleacă cu circa 7 metri pe secundă. De aici nevoia de distanțare fizică și obligativitatea de purtare a măștii. Chiar dacă sunt la o distanță de 2 metri, distanța de 2 metri nu mă protejează dacă eu nu am o mască care să mă protejeze de pătrunderea virusului”, a precizat Streinu-Cercel, potrivit antena3.ro.