LocurilePericolul întâlnit la piscine sau prin apropierea lor atrage atenția autorităților și medicilor de specialitate, astfel că, tot mai multe persoane care aleg să meargă să se răcorească la bazine private sau de stat ajung la spital cudiverse probleme de sănătate. Medicul infecționist, Adrian Marinescu, trage un semnal de alarmă privind cele mai comune boli sau infecții pe care le putem contacta, dar totodată, aatrage atenția asupra celor mai întâlnite surse de infecții.
Odată cu sosirea verii și creșterea temperaturilor, românii caută refugiu la piscine pentru a se răcori și relaxa. Cu toate acestea, pericolul asociat tratării și igienizării necorespunzătoare a piscinelor și a zonelor foarte populate din jurul ei, de către proprietari, a devenit un subiect de interes și de îngrijorare pentru medici.
Din păcate, în fiecare an, la piscină au loc numeroase incidente nedorite și chiar tragedii, punând în pericol viața și sănătatea persoanelor. Printre cele mai întâlnite riscuri se numără înecul, accidentele cauzate de alunecări și căderi, expunerea la substanțe chimice periculoase și infecțiile asociate utilizării necorespunzătoare a apei.
Managerul Institului ”Matei Balș” atrage atenția, pe lângă pericolul reprezentat de sursa de apa ca atare, de infecțiile pe care multe persoană le contactează. Pe lângă apă, care trebuie să fie bine dezinfectată, zone precum marginea piscinei sau alt spațiu populat, pot reprezenta surse de infectare cu diverse microorganisme.
„În mod logic, când merg la piscină sau la un ştrand, adică sunt locuri totuşi monitorizate, riscul ar trebui să fie mic. A face o diferenţă cu ce înseamnă a face baie într-o apă stătătoare, unde riscul este mult mai mare.
Într-adevăr, dacă nu este tratată corect apa, există diverse infecţii, începând de la infecţii ale pielii, continuând cu faptul că, daca merg desculţ, mai ales în jurul piscinei şi la marginea piscinei, există riscul să fac aceste infecţii.
Sunt infecţii de tip micoze, cum ar fi candidoza, putem vorbi de stafilococ, adică sunt destul de multe microorganisme care pot să dea nu neapărat infecţii severe, dar care pot să fie supărătoare.”, a atras atenția medicul Adrian Marinescu, la Antena 3CNN.
Medicul infecționist afirmă că multe dintre infecțiile contactate de la piscină nu necesită tratamente agresive, mulți pacienți prezentând forme ușoare. Pe de altă parte, există și categoria pacienților care dezvoltă forme mai grave ale infecțiilor, find nevoiți să urmeze un tratament dificil pentru vindecare.
Pe lângă faptul că apa, din cauza clorului, poate decolora părul, există riscul de a dezvolta, inclusiv, infecții ale urechilor. De aceea, medicul recomandă alegerea cu grijă a piscinelor, dar și prevenția de care fiecare dintre noi trebuie să țină cont.
”Atunci când apa este tratată cu clor, cum este corect, este şi riscul ca părul să se decoloreze, apropo de protecţia pe care trebuie să o am. Există infecţii la nivelul urechilor, adică otite.
Este adevărat că sunt infecţii care se rezolvă, de cele mai multe ori, fără complicaţii, dar sunt şi persoane care vin cu forme cronice, cu infecţii ale pielii care se rezolvă pe o perioadă lungă de timp, deci mai bine ar fi să ne protejăm”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, potrivit sursei citate.