14 iun. 2022 | 11:44

Medicul Adrian Marinescu dezvăluie principalul motiv de îngrijorare privind infectarea cu virusul variolei maimuței. Care sunt primele simptome și cum se transmite

Sănătate
Medicul Adrian Marinescu dezvăluie principalul motiv de îngrijorare privind infectarea cu virusul variolei maimuței. Care sunt primele simptome și cum se transmite
Variola maimuței , primul caz identificat în România

Apar informații de ultimă oră despre virusul variolei maimuței, după ce, ieri, Ministerul Sănătății a anunțat primul caz identificat în România. Medicul infecționist, Adrian Marinescu, atrage atenția asupra simptomelor care anunță infectarea cu virusul variolei maimuței. Mai mult, specialistul compară Covid-19 cu variola maimuței, subliniind diferențele majore dintre cele două tipuri de infectare.

Cum se transmite virusul variolei maimuței

Luni, Ministerul Sănătății din România a anunțat că a fost identificat primul caz de variola maimuței în țară, victima fiind un tânăr de 26 de ani, al cărui partener a călătorit în mai multe state din Europa. În urma veștii, mulți români și cadre medicale s-au impacientat de existența virusului, crescând astfel posibilitatea înmulțirii infectărilor.

Din acest motiv, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a explicat modalitatea în care acest virus se poate transmite de la om. Potrivit medicului Adrian Marinescu, virusul variolei maimuței se transmite mult mai greu decât Covid-19, fiind nevoie de un contact foarte apropiat între oameni.

În plus, specialistul a subliniat faptul că acest virus este unul cunoscut, datând din 1958, respectiv 1970, atunci când a fost identificat primul caz la om, ceea ce înseamnă că nu ridică mari noutăți ale infecției, care să nu poată fi gestionate.

Motivul îngrijorării medicilor cu privire la răspândirea virusului

Noutatea și motivele de îngrijorare ale lumii medicale constau în faptul că virusul a depășit granițele Africii, acolo unde a apărut și s-a manifestat infecția, fiind prezent în mai multe state din Europa, inclusiv în România.

„Două lucruri ar fi importante de spus încă de la început: o dată că, spre deosebire de virusul SARS-CoV-2, la variola maimuței vorbim de o transmitere care se face cu mare dificultate de la om la om; al doilea lucru, nu e nimic nou. Probabil că știți – dacă nu, vă spun eu acum – că din 1958 vorbim de variola maimuței și că în 1970 a fost primul caz la om.

Ce e diferit în această perioadă este că în afara Africii nu avem cazuri izolate, sau nu sunt atât de rare. Sunt ceva mai multe și e motivul pentru care atenția noastră a tuturor se îndreaptă către aceste cazuri”, a spus medicul, luni, la B1 TV.

Apelul lui Adrian Marinescu la prevenție

Medicul de la Matei Balș a ținut să avertizeze românii cu privire la metodele de prevenție și protecție care nu ar trebui să lipsească. În ciuda faptului că nu este un virus care să pună viața oamenilor în pericol, având simptome relativ ușoare, trebuie avută o atenție sporită pentru a evita contactarea acestuia, neștiind niciodată sigur cum reacționează la fiecare individ în particular.

„Faptul că e o boală cunoscută și că în general sunt forme ușoare nu înseamnă că n-ar trebui să fim prudenți, ca o discuție generală. În principiu, în raport cu bolile infecțioase, cred că tot timpul ar trebui să gândim în acest fel”, a mai spus Adrian Marinescu.

Pentru a evita transmiterea virusului variolei maimuței, medicul Adrian Marinescu a descris simptomele infectării cu acest virus, menționând și perioada în care virusul este transmisibil.

„Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…).

N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”, a atras atenția medicul Marinescu.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro