PSD-ista de la Sănătate, pusă la zid de studenți: de ce pleacă medicii din România

PSD-ista de la Sănătate, pusă la zid de studenți: de ce pleacă medicii din România

Studenții la medicină au reacționat la afirmațiile Sorinei Pintea, Ministrul Sănătății, care a anunțat că medicii rezidenți ar putea fi obligați să rămână în țară după finalizarea studiilor, timp de câțiva ani. Care sunt motivele pentru care medicii tineri pleacă din țară.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), enumeră motivele care îi fac pe rezidenți să părăsească România și afirmă că, în ciuda creșterilor salariale, condițiile din spitale sunt în continuare sub așteptări, gărzile nu sunt plătite, iar oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt limitate, conform Digi24.

„Propunerea prezentată de actualul Ministru al Sănătății, doamna Sorina Pintea, prin care medicii rezidenți ar fi obligați să rămână în țară pentru un anumit număr de ani nu este considerată optimă”, a scris FASMR pe pagina sa de Facebook.

Chiar și în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunități extrem de limitate de cercetare și dezvoltare, cât și gărzi neplătite pentru medicii rezidenți.

Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfășurarea unui act medical de aceeași calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale. De asemenea, studentii la Medicina atrag atenția că o astfel de atitudine îngradește o serie de drepturi legale naționale.

„În cazul locurilor la rezidențiat, există în continuare un deficit major între numarul de rezidenți și absorbția ulterioară pe piața muncii ca tânăr specialist. Foarte mulți rezidenți rămân șomeri după terminarea rezidențiatului'”, spune Teodor Cristian Blidaru, Președintele FASMR.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății a declarat, pe 28 noiembrie, că se ia în calcul încheierea unui act adițional la contractele de muncă ale medicilor rezidenți, astfel încat aceștia să rămână un anumit număr de ani în țară, după finalizarea studiilor. Pintea, spune că aceștia sunt finanțați direct din bugetul Ministerului Sănătății, iar salariile lor au crescut considerabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI