Odată cu începerea școlii, riscul apariției virozelor crește exponențial, iar printre cei mai afectați pacienți sunt copiii. Mai mult, 7% dintre elevi sunt minori care suferă de astm sau boli similare, iar în lipsa unui medicament esențial pentru tratarea acestor afecțiuni, starea lor de sănătate se poate agrava foarte tare. În lipsa acestui medicament , dar și a înlocuitorilor, medicii recurg la medicație prin nebulizare, riscând reacții adverse în rândul micuților.
Situația spitalelor din România este una îngrijorătoare, având în vedere că, de mai bine de un an, aproximativ două sute de mii de copii nu au șansa de a primi medicamentul Flixotide, esențial pentru tratarea astmului și a altor boli similar. Din păcate, acest medicament nu are înlocuitor, iar singura șansă ca cei mici să fie tratați pentru aceste afecțiuni este apelarea la medicația prin nebulizare, care vine cu mai multe reacții adverse.
Medicul Mihai Craiu a explicat, recent, ce presupune acest tip de tratament și ce riscuri presupune. Potrivit medicului, medicația inhalatorie se face doar la spital, de către personal autorizat sau la dimiciliu, după ce părinții sunt învățați în prealabil.
„Dăm drumul dispozitivului și vedem că apare această ceață. Asistentele noastre le arată mamelor, le lăsăm pe ele să facă doza a doua sau a treia. E important să urmeze strict ce au fost învățați.
Trebuie protejați ochii, pentru că această ceață cară substanțe, fie usturante, fie iritante… Dacă ajung în ochi, copilul începe să plângă, să hiperventileze. O parte o înghite… dacă plânge nu-l ții ca să-i faci doctoria, ci oprești aparatul, îl lași să se liniștească”, a declarat acesta pentru Digi24.
Cunoscutul medic pediatru denunță absența medicamentului Flixotide, atât de necesar copiilor cu afecțiuni respiratorii, subliniind că în ciuda nenumăratelor apeluri, acesta nu se găsește în spital nici după o pauză de un, pacienții fiind obligați să apeleze la tratamente pe bază de nebulizare, în ciuda faptului că acestea sunt interzise pentru uz inhalator.
„Nu se găsește în România de mai multă vreme, de peste un an, indiferent de câte semnale au fost trase, în acest moment pacienții copii recurg la improvizații. A folosi un medicament interzis pentru uz inhalator, numai pentru că nu găsim un medicament recomandat, poate să vină la pachet, riscul bolii cu riscul efectelor adverse. Dragi părinți nu nebulizați medicamente de uz injectabil!”, a adăugat medicul.
În plus, specialistul amintește efectele grave care apar în urma acestor tratamente necorespunzătoare. Medicii amintesc că medicația inhalatorie poate fi făcută doar în cazul astmului, bronșiolitei și laringitei.
„Tahicardie extremă, palpitații, agitație, modificări de tensiune, crize convulsive, toate astea noi le-am văzut aici, la urgențe, în urma medicamentației inhalatorii. Nu sunt frecvente, dar sunt. Mă refer la școlarul mic și la preșcolar. Față de media copiilor din UE primesc de aproximativ 10 ori mai des și mai mult”, a concluzionat Mihai Craiu, potrivit sursei citate.