Dr. Mihai Craiu, despre medicamentele pe care nu trebuie să le dăm copiilor infectați cu Covid-19: „Este absolut interzis”

Dr. Mihai Craiu, despre medicamentele pe care nu trebuie să le dăm copiilor infectați cu Covid-19: „Este absolut interzis
Mihai Craiu, avertisment privind infecția cu Covid-19 la copii Sursă foto: Profimedia

Numărul infectărilor cu Covid-19 începe să dea semne de scădere, însă cazurile rămân în continuare la o cifră îngrijorătoare. Spre deosebire de alte valuri, acest început de val Covid-19 afectează într-o măsură mai mare copii, unii dintre aceștia ajungând cu forme grave în spital. În urmă cu puțin timp, medicul pedoatru Mihai Craiu a transmis un mesaj prin care informează părinâii cu privire la modalitatea optimă de îngrijire a copiilor, în cazul infecției cu Covid-19.

Dr. Mihai Craiu, cele mai bune sfaturi pentru părinții care au copii infectați cu Covid-19

Așa cum au avertizat mai mulți specialiști, varianta de Covid-19 dominantă în această perioadă afectează puternic o nouă categorie de persoane, respectiv copiii. Pentru că micuții sunt mai sensibili decât adulții, pediatrul a postat pe pagina Spitalului Virtual de Copii câteva recomandări menite să ajute și să informeze părinții cu privire la provocările de care vor avea parte, în cazul în care copilul se va infecta cu covid-19.

Potrivit pediatrului, această infecție apărută în rândul copiilor fără probleme de sănătate anterioare ar trebui să poată fi tratată acasă, fără să creeze proleme, folosind doar medicamentele clasice și recomandate pentru scădere a febrei, în cazul în care aceasta există.

„O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2. Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obișnuite (de febra, de durere, de combatere a deshidratării, etc). Trece in câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul…

Două sfaturi practice care mi-au fost sugerate de zecile de întrebări similare, puse pe tema tratamentului, venite aici în SVC”, și-a început medicul mesajul.

Cum trebuie tratat la domiciliu copilul infectat cu Covid-19

Mulți părinți intră în panică doar din simplul motiv că află de existența unui test pozitiv de Covid-19 a copilului lor. Pe măsură ce se scurg orele, iar copilul poate da semne de rău, febră, dureri musculare, părinții încep să se îngrijoreze și mai tare, apelând uneori la medic sau la cunoștințele sale personale, dobândite în urma discuțiilor avute cu alți părinți sau auzite de la televizor.

În realitate, lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel. În primul rând, medicul Mihai Craiu interzice categoric folosirea antibioticelor la copii, în lipsa unor prescripții ale medicului specialist sau ale unor dovezi care să reiască clar că micuțul prezintă o suprainfecție bacteriană. Mai mult, specialistul subliniază nocivitatea pe care antibioticele o pot avea pentru organismul pacienților.

Pe de altă parte, nici efectuarea aerosolilor nu este recomandată, atâta timp cât situația nu o impune. În cele ce urmează, veți descoperi o serie de recomandări utile pentru a știi să gestionați cel mai bine infecția cu Covid-19 la copii.

Greșelile pe care părinții nu trebuie să le facă sub nicio formă

„1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice.
Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de suprainfecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID, dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:

a. Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc

b. Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.

c. Menținerea unor căi aeriene libere: aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.

d. Multă RĂBDARE!!!

MESAJ PRACTIC: opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană!
Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor.

Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău. Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidități ar putea influența evoluția bolii. Spun toți experții din lume, chiar dacă noi românii credem altceva…“, a transmis medicul Mihai Craiu, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.