Medicamentul periculos pentru copii. Medicul Vasi Rădulescu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea la copii a unui anumit medicament extrem de cunoscut. Atenție, le poate provoca o boală gravă micuților!
Medicul Vasi Rădulescu și-a creat o adevărată comunitate pe pagina sa de Facebook. Aici el le împărtășește urmăritorilor săi o mulțime de sfaturi utile. Recent, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea de medicamente. În special banala aspirină, medicamentul despre care spune că este foarte periculos pentru copii. Deși se spune că aspirina este pastila pe care trebuie să o ai tot timpul la îndemână sau că „o aspirină pe zi ține medicul la distanță”, acest lucru nu se aplică și în cazul copiilor.
Lăudat pentru efectele sale analgezice, antipiretice, antiinflamatoare sau antiagregant plachetar, care evită formarea cheagurilor în vasele de sânge, medicamentul este periculos pentru copii de până la 18 ani. Acesta poate provoca foarte multe efecte adverse. Altfel, există riscul foarte mare de apariție a sindromului Reye la copii, care le poate afecta grav ficatul, rinichii, creierul. Mai mult, există risc mare de deces.
„Atenție la uzul de medicamente! Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele „la liber” (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie. Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge.”, a scris medicul pe pagina sa de socializare.
Medicul nu s-a oprit aici cu mesajul lui. Pe lângă atenționarea privind medicamentul periculos pentru copii, el a vorbit și despre alte medicamente care ne pot afecta sănătatea. Astfel, el a spus că persoanele peste 70 de ani ar trebui să evită antiinflamatoarele, pentru că, în cazul lor, pot apărea probleme și la un consum foarte mic. De asemenea, a atras atenția și asupra antibioticelor. El a spus că nu trebuie luate „la orice fleac” și este neapărat să se consulte medicul specialist în privința administrării lor. Odată ce corpul se obișnuiește cu antibioticele, tulpinile bacteriilor pot deveni imune la aceste pastile, devenind din ce ăn ce mai periculoase.
„Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic.
Nu consumați antibiotice la orice fleac. Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice). Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile.”, a continuat acesta.