Azitromicina, un medicament asociat cu aritmii cardiace severe, a fost interzis în lupta cu COVID-19 după ce oamenii de știință au concluzionat că „nu este un tratament eficient” pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
Un antibiotic numit azitromicină, care a fost investigat ca un tratament cu potențial pentru COVID-19, s-a dovedit a nu fi eficient pentru pacienții spitalizați și diagnosticați cu noua boală. Constatările provin dintr-o analiză numită ”Recuperarea”, condusă de Universitatea din Oxford, care evaluează beneficiile mai multor medicamente în mai mult de 20.000 de cazuri severe de COVID-19 la 176 de spitale distincte din Marea Britanie. Rezultatele preliminare ale studiului indică faptul că antibioticul nu oferă niciun beneficiu pacienților spitalizați, astfel că a fost eliminat din studiu.
Azitromicina este adesea utilizată pentru combaterea inflamației și a infecțiilor bacteriene și s-a sperat că poate preveni inflamația severă observată la pacienții cu noul coronavirus. Teoria s-a bazat pe faptul că, în cazurile severe de COVID-19, pacienții suferă adesea de inflamații ale plămânilor și ale altor organe pe măsură ce sistemul imunitar al corpului lor se șubrezește.
Cu toate acestea, nu a existat niciodată un mecanism clar propus prin care azitromicina să fi putut reacționa într-un mod uluitor, dat fiind că boala este cauzată de un virus, nu de o bacterie. Însă, în primele zile ale pandemiei, antibioticul a fost administrat persoanelor cu COVID-19, în combinație cu hidroxiclorochină, un medicament anti-malarie, potrivit dailymail.co.uk.
Analiza a descoperit că dexametazona poate reduce riscul de deces
Profesorul Peter Horby, liderul studiului, a declarat: „Azitromicina a fost utilizată la scară largă pentru tratarea pacienților cu COVID-19 din cauza potențialului său teoretic de a reduce inflamația pulmonară. Rezultatele noastre arată foarte clar că pacienții internați cu COVID-19 azitromicina nu este un tratament eficient. Chiar dacă acest lucru este dezamăgitor, este totuși un rezultat important care va ghida îngrijirea clinică din întreaga lume. Privind înainte, ”Recuperarea” continuă să studieze mai multe tratamente promițătoare, inclusiv plasma convalescentă și cocktailul de anticorpi produs de compania Regeneron care vizează virusul. Sunt posibile noi rezultate în următoarele câteva luni.
Potențialele tratamente rămase în studiu sunt: dexametazonă, colchicină, tocilizumab, plasmă convalescentă, REGN-COV2 (o combinație de anticorpi monoclonali) și aspirina. În prezent, niciun medicament nu poate vindeca noul coronavirus, deși studiul a descoperit că dexametazona poate reduce riscul de deces în rândul celor mai grav bolnavi”.