02 dec. 2020 | 13:27

Medicamentul folosit de români, total interzis în farmacii. Era esențial în această perioadă

Știri generale
Medicamentul folosit de români, total interzis în farmacii. Era esențial în această perioadă
Ranitidina a fost scoasa de la vanzare

Un medicament folosit de români a fost total interzis în farmacii. Era esențial în această perioadă. Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat blocarea la vânzare în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, până când CE va lua o decizie în cazul acestei substanţe. Motivul blocării este după ce au fost depistate impurităţi nitrozaminice, ce prezintă potenţial cancerigen, anunţă ANMDMR.

Un medicament esențial și foarte folosit de toți românii a fost interzis în farmacii. Poate provoca cancer

Agenția Națională a Medicamentului a blocat vânzarea în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină după ce au fost depistate impurități nitrozaminice.

Conform unei informări a Agenţiei Medicamentului, impurităţile nitrozaminice aparţin categoriei de substanţe cu potenţial cancerigen la om.

Comunicatul care interzice medecamentele pe bază de ranitidină

Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, conform sursei citate.

Astfel, Agenţia Medicamentului a dispus toţi deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente să transmită seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate în depozitul propriu cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate la vânzare.

Medicamentele pe bază de ranitidină trebuie să fie raportate, inclusiv cele aflate în depozite

În plus, ei trebuie să transmită ANMDMR lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină, precum şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare.

De asemenea, deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă au fost bligaţi să transmită informaţii şi cu privire la ce cantități dețin în depozitul propriu, din substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producatorii carora li s-a suspendat CEP.

Pacienții trebuie să consulte medicul pentru alternative la medicamentele interzise

ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-si consulte medicul în acest sens”, arată sursa citată.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro