Persoanele care au făcut injecții săptămânale cu un medicament care imită hormonii naturali care suprimă pofta de mâncare au pierdut, în medie, 22,5% din greutatea corporală. Atunci când au fost tratate cu cea mai mare doză a unui nou medicament care stopează foamea, în cadrul unui studiu clinic de amploare, persoanele care suferă de obezitate au pierdut, în medie, 24 de kilograme.
„Este foarte interesant. Pierderea în greutate pe care o cauzează este dramatică – este la fel de mare ca și în cazul unei operații bariatrice de succes“, spune Michael Cowley de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, care nu a fost implicat în cercetare.
Medicamentul utilizat, numit tirzepatidă, combină imitații sintetice a doi hormoni cunoscuți sub numele de GLP-1 și GIP, pe care intestinele noastre îi eliberează în mod natural după ce mâncăm pentru a ne face să ne simțim sătui.
În cadrul unui studiu clinic în fază avansată, la peste 2.500 de persoane din nouă țări, care cântăreau, în medie, 105 kilograme la momentul inițial, li s-au administrat injecții săptămânale de tirzepatidă în doze mici, medii sau mari sau un placebo timp de 72 de săptămâni, fără ca ele să știe ce iau.
Cea mai mare doză de tirzepatidă a fost și cea mai eficientă, având ca rezultat o pierdere în greutate medie de 24 de kilograme, echivalentă cu o reducere de 22,5% a greutății corporale.
În comparație, participanții care au luat placebo au pierdut, în medie, doar 2 kilograme. Rezultatele au fost anunțate de gigantul farmaceutic american Lilly, care dezvoltă medicamentul, pe data de 28 aprilie.
Citește și: Băutura genială care te ajută să slăbești după masa de Paște. Ingredientul secret care face diferența
În iunie anul trecut, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un alt medicament pentru obezitate numit semaglutide, care conține un imitator al hormonului GLP-1, fără adaos de GIP.
Semaglutida promovează, de asemenea, pierderea în greutate, dar în medie cu aproximativ 15% – ceea ce sugerează că componenta GIP adăugată în tirzepatidă oferă un impuls suplimentar, afirmă Cowley.
Ca și semaglutida, tirzepatida poate declanșa reacții adverse, printre care: greață, vărsături, diaree și constipație, care par mai grave la doze mai mari.
Totuși, experiența medicilor cu semaglutida a arătat că începerea cu doze mici și creșterea treptată a acestora în rândul pacienților poate evita aceste efecte secundare, iar același lucru poate fi valabil și pentru tirzepatidă, spune Joseph Proietto de la Universitatea din Melbourne, Australia.