Ministerul Sănătății a trimis spitalelor din țară medicamente expirate pentru tratarea COVID-19. Farmaciile unităților din România au primit astfel mii de doze expirate de anticorpi monoclonali. Ce poziție au luat medicii în această situație?
Farmaciile unităților sanitare din România au primit mii de doze expirate de anticorpi monoclonali. Serul a fost trimis de Ministerul Sănătății, iar în cursul zilei de ieri a fost împărțit în spitale pentru a fi administrat pacienților bolnavi de coronavirus.
Dozele care au expirat în luna septembrie din 2021 au venit însoțite cu o scrisoare de la producător prin care anunță că valabilitatea lor a fost prelungită cu 1 an și 3 luni, ca să poată fi folosite. Medicii susțin totuși că nu vor administra anticorpii monoclonali expirați pentru că nu își asumă riscurile ulterioare tratării cu acestea.
Managerii spitalelor sunt revoltați din această cauză. Specialiștii au susținut că doar Agenția Europeană a Medicamentului poate da avizul în această situație. Dozele expirate provin dintr-o donație a statului german.
„Nu avem fonduri, noi plătim la kilogram atunci când le predăm. În plus, e și pandemia, nu putem primi nimic din exterior”, a spus o farmacistă când s-a trezit în această postură.
Ordinul Ministrului Sănătății prevede că medicamentele nefolosite sau expirate să fie duse la farmacii, dar nu există nicio metodologie de aplicare. Nu există nicio astfel de restricție impusă în contextul pandemic în acest sens.
„Nu există o reglementare în acest sens, este o politică internă, poate fi opțiunea, în contextul dat, a farmaciștilor respectivi. Este o alegere de protecție care poate fi înțeleasă”, explică Anca Crupariu, de la Colegiu, pentru Libertatea. Ajung la o altă farmacie, din zona Piața Unirii.
Farmacista susține că o restricție a existat la începutul pandemiei, când noul coronavirus era mai puțin cunoscut. Însă azi n-ar mai fi valabilă. De fapt, e vorba de „o informare prin care ni se spunea să nu mai strângem pe perioada pandemiei, la început, dar acum nu mai e”, explică femeia din spatele tejghelei.
În multe farmacii din țară se găsește același refuz către cetățenii cu o astfel de problemă, dar niciun argument. „Legea nu e reglementată, recomandă, dar pe mine nu mă obligă. Nefiind eu patron, nu am banii. Încercați la lanțuri mai mari”, explică o farmacistă de la o farmacie de cartier, conform libertatea.ro.
În plus, „ne cere chitanța să vedem că le-ați luat de aici, dar fiind expirate oricum nu contează, eu înțeleg. Deci nu putem să le primim fără chitanță și clienții care vin să le predea nu o mai au”, mai completează ea.