03 ian. 2022 | 09:29

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, despre antiviralele pentru Covid-19. Cine le poate lua și în ce condiții

Sănătate
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, despre antiviralele pentru Covid-19. Cine le poate lua și în ce condiții
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat condițiile în care vor putea fi luate antiviralele eficiente împotriva infecției cu Covid-19. Potrivit acestuia, medicamentele vor putea fi luate doar la recomandarea medicului de către persoanele eligibile.

„Utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea”

Paxlovid, medicamentul antiviral produs de Pfizer devine din ce în ce mai folosit în diferite țări, astfel că, vineri, a fost anunțată aprobarea lui și în Marea Britanie, fiind destinat persoanelor cu forme ușoare sau moderate ale infecției, cât și celor care sunt predispuse la dezvoltarea formelor grave Covid-19.

În urmă cu câteva ore, Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat în ce condiții se pot administra aceste medicamente și cine le poate folosi. Astfel, antiviralul se poate lua exclusiv la recomandarea medicului, de către persoanele care se încadrează în categoriile de mai sus, pentru o perioadă scurtă de timp. Oficialul a subliniat, de asemenea, faptul că acest tratament nu înlocuiește beneficiile vaccinării.

„A fost o întreagă dezbatere. Şi există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim.

Însă, şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ, dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic.

Deci, vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (…) Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile.

Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a afirmat Andrei Baciu duminică seară, la Digi 24.

„Apelul în România nu funcționează”

În cadrul aceleiași intervenții, Andrei Baciu a vorbit despre mpdul în care s-au desfășurat evenimentele în contextul în care românii au beneficiat de mai multe relaxări în perioada sărbătorilor de iarnă. Potrivit medicului, deși românii sunt extrem de nereceptivi la recomandările făcute de autorități, în perioada pandemiei oamenii au exersat acest exercițiu de natură civică.

„A fost un an destul de greu, cu atât mai mult ultimele luni, ne aducem aminte valul patru, deci o oareşcare relaxare era aşteptată şi, poate, binevenită.

Acum, felul în care interacţionăm, aici e de discutat pentru că contextul actual a permis o conformaţie a regulilor sociale mai permisivă, însă apelul nostru a fost acela ca, chiar dacă avem o situaţie mai bună şi sunt permise toate aceste lucruri care până acum au fost într-un fel sau altul restricţionate, ideea este să le facem cu precauţie, să le facem cu atenţie şi să încercăm să ne protejăm.

Lucrul ăsta a fost făcut de fiecare aşa cum a considerat. (…) Apelul în România nu funcţionează, într-o măsură în care ne exersăm acest muşchi al voinţei şi spiritului civic, în sensul în care vedem, atunci când funcţionează şi atunci când… indiferent care ar fi triggerul care ne duce la o complianţă mai mare asupra unei direcţii, vedem şi impactul. Pandemia poate ne-a exersat foarte mult şi acest muşchi al exerciţiului civic”, a declarat Andrei Baciu duminică seară, la Digi 24.

Medicul a ținut să dea asigurări cu privire la pregătirile pe care autoritățile le fac în vederea valului cinci, pentru a evita noi situații de criză. În plus, acesta a explicat că testările vor fi mult mai accesibile prin intermediul medicilor de familie.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Eticheta de Crăciun: Cum să fii oaspetele sau gazda perfectă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro