Celebrul medic Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, avertizează românii cu privire la contactarea noului coronavirus, cât și asupra dezvoltării unor forme grave. Din păcate, COVID-19 este un virus parșiv, astfel că acționează diferit în funcție de fiecare organism. Pentru a preveni problemele grave de sănătate pe care le-ar putea crea, medicul recomandă prevenirea pericolelor prin vaccinare.
Radu Țincu este unul dintre medicii care a ieșit în față și le-a explicat românilor despre problemele și cazurile grave pe care le-a întâmpinat. Acesta le recomandă tuturor să apeleze la vaccinare pentru a elimina riscul de a dezvolta forme grave ale bolii, care uneori lasă sechele adânci, sau chiar pot fi fatale.
Medicul ATI a explicat în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus că acest vaccinuri existente în România oferă protecție și pentru noile tulpini apărute în Marea Britanie și Africa de Sud, aceasta fiind singura cale de a preveni o formă gravă a bolii. În plus, acesta avertizează asupra faptului că persoanele care dezvoltă forme severe au șanse mari să rămână cu sechele pe termen lung și să se reinfecteze.
“Vaccinul e singura cale care ne poate oferi protecția în cazul unei forme severe de coronavirus. Vaccinul oferă protecția și împotriva tulpinilor din Africa de Sud și Marea Britanie. Campania de vaccinare nu trebuie să se întindă pe o perioadă foarte lungă de timp.
Vaccinarea asigură o protecție mai lungă, o imunitate de șase luni de zile. Însă nu știm pe cât timp se va întinde această imunitate. Vaccinarea nu face altceva decât să producă anticorpi pentru proteina de suprafață a virusului.
Complicațiile țin de agresivitatea virusului. Pacienții cu forme severe vor rămâne cu anumite sechele și se pot chiar reinfecta.
Pacienții care s-au reinternat au mers din nou în spital pentru a trata acele sechele.
Reinfectarea nu poate fi tratată ușor la domiciliu. Avem o limitare a numărului de doze, producția nu poate ține ritmul cu nevoia de vaccinare”, a spus Radu Țincu, potrivit Realitatea Plus.
Din păcate, mulți pacienți care au trecut prin infecția cu Covid-19 au rămas cu sechele grave pe termen lung. Medicii au observat în urma monitorizării acestor pacienți că ei au rămas cu leziuni la nivelul plămânilor, probleme respiratorii, oboseală ș.a. În funcție de fiecare organism în parte, aceste simptome greu de suportat pot ajunge să persiste până la două luni sau și mai mult.
„Aceste leziuni constituie un factor mare de risc pentru aceşti pacienţi, mai ales dacă se suprapun şi pe alte afecţiuni preexistente. Cred că în următorii 2-3 ani toată această populaţie care a făcut o formă medie sau severă trebuie monitorizată.Un pacient cu o capacitate respiratorie redusă datorită unor leziuni va dezvolta alte suferinţe în timp. Există riscul ca anumite suferinţe ulterioare să fie generate de această suferinţă primară nedepistată la timp”, a declarat Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, potrivit alphanews.ro.