Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, a anunțat, miercuri, 15 februarie, măsuri speciale în zona Olteniei după cutremure. Două seisme s-au produs în Gorj, în ultimele zile, unul înregistrând o magnitudine de 5, 2 grade pe scara Richter, iar al doilea de 5, 7 grade.
Directorul INCDFP, noi precizări după cutremurele din zona Olteniei. Constantin Ionescu a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a vorbit despre hotărârile luate la nivel de conducere, după evenimentele produse pe 13 și 14 februarie.
Luni, 13 februarie, în Gorj s-a produs un cutremur care a înregistrat o magnitudine de 5, 2 grade pe scara Richter. A fost urmat de un al doilea seism, mai mare, care a înregistrat o magnitudine de 5, 7 grade pe scara Richter. Este cea mai intensă activitate seismică din ultimele două secole, potrivit specialiștilor. Au avut loc peste 150 de replici (slabe) ale seismelor.
Constantin Ionescu a venit cu informații actualizate despre activitatea seismică din România, după ultimele zile. În urma celor două seisme din Gorj, pe teritoriul țării noastre au fost localizate nu mai puțin de 160 de replici. Acestea au avut loc destul de des, cel puțin o dată la un sfert de oră, potrivit directorului INCDFP.
Specialiștii de la INCDFP s-au deplasat în regiunea în care s-au produs cutremurele pentru a îndesi rețeaua de stații seismice, potrivit declarațiilor șefului instituției. Constantin Ionescu a explicat că zona cu activitate seismică intensă este, în prezent, monitorizată cu cinci stații seismice în partea sudică.
„Vom instala staţii în zona epicentrală, în partea de nord şi de sud, staţii seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă.
De asemenea, pe lângă aceste staţii seismice, care au două tipuri de senzori care pot să înregistreze cutremure, avem şi un senzor prin care, pe baza măsurătorilor, estimăm pagubele în zona respectivă.
Se vor instala şi 5 staţii de GPS, cu care vom măsura deplasările faliilor din zonă sau a microfaliilor, a segmentelor de falii care sunt în zona respectivă. Facem aceste lucruri ca să obţinem cât mai multe date pentru cercetările următoare şi investigaţiile pe care dorim să le facem”, a explicat Constantin Ionescu, într-o conferință de presă organizată miercuri, 15 februarie.
Părerile în legătură cu cutremurele ce au avut loc în zona seismică Gorj sunt ușor împărțite. O parte dintre specialiști susțin că activitatea seismică din România nu are niciun fel de legătură cu evenimentele din Turcia și Siria. Pe de altă parte, alții sunt de părere că, dacă există vreo legătură, seismele de săptămâna trecută au reprezentat doar picătura care a umplut paharul, nu cauza principală de generare a cutremurelor din țara noastră.