27 apr. 2020 | 21:07

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Știri generale
Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Franța, Italia și Spania se pregătesc să slăbească restricțiile coronavirusului, alte țări urmărind îndeaproape pentru a vedea cum unele dintre primele și cele mai afectate țări din Europa ar putea ieși în siguranță din situația lor restrictivă.

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa

După SUA, unde numărul de infecții se îndreaptă către marca de 1 milion, cu peste 53.000 de decese, cele trei țări au cel mai mare număr de cazuri confirmate de Covid-19 în lume, potrivit Universității Johns Hopkins. Numărul deceselor globale cauzate de pandemia coronavirusului a trecut 200.000 sâmbătă, cu peste 2,9 milioane de cazuri confirmate, crescând rapid în multe țări, dar încetinit în altele din cauza blocajelor.

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Deciziile despre cum și când se va redeschide vor fi vitale pentru modul în care oamenii și întreprinderile pot face față pandemiei, echilibrând nevoia ca economiile să repornească cu riscurile unor noi focare și opriri ulterioare. În Italia, care a fost prima țară europeană care a impus un blocaj în martie și unde până acum au fost aproape 200.000 de infecții și cel puțin 26.384 de decese, Giuseppe Conte a spus că economia se poate reporni încă din 4 mai.

Primul ministru italian a spus însă că școlile nu se vor redeschide până în septembrie. Măsurile au fost anunțate la începutul acestei săptămâni, a spus el cotidianului italian La Repubblica. Aceste restricții au fost văzute ca un instrument clar, dar eficient pentru a stopa infecțiile până la dezvoltarea unui vaccin.

Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Unele țări au impus măsuri mai puțin restrictive, de exemplu Suedia, unde magazinele, restaurantele șio parte din școli au rămas deschise. În consecință, rata mortalității Suediei de la Covid-19 este de aproape 200 pe milion de oameni, comparativ cu 31 la milion în Finlanda vecină și 36 la milion în Norvegia. Epidemiologul principal al țării, Anders Tegnell, a susținut că eficacitatea blocajelor și închiderilor de frontieră nu a fost încă analizată în mod corespunzător și că rata mare de infecție din Suedia ar putea să o ajute în viitor, deoarece mai multe persoane vor deveni imune.

Cu toate acestea, vicepremierul Suediei, Isabella Lövin, a declarat pentru BBC că nu este încă clar dacă persoanele infectate ar fi imune. Ea a mai spus că țara are o „mare problemă” cu strategia sa principală după apariția unor focare în casele de îngrijire a vârstnicilor. La sfârșitul săptămânii a existat o dezbatere pe tema imunității, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat sunt imune. După critici din partea oamenilor de știință, agenția a dat un pas înapoi, precizând că se aștepta ca oamenii să dezvolte un anumit nivel de protecție, dar că nu era clar cât de mult și cât va dura.

Spre deosebire de Suedia, Franța a impus timp de săptămâni o închidere obligatorie. Primul ministru al țării, Édouard Philippe, a declarat că va prezenta marți o strategie de ieșire națională în parlament, care va dezbate și va vota recomandările. Pandemia a ucis cel puțin 22.614 persoane în Franța, oficialii raportând sâmbătă 369 de decese noi în ultimele 24 de ore. Șaptesprezece priorități au fost identificate pentru a scoate Franța din blocaj. Printre acestea se numără redeschiderea școlilor, companiile la care se vor întoarce oamenii la locul de muncă, recuperarea transportului public și aducerea lui la normal, furnizarea de măști și produse igienizatoare, politica de testare și sprijin pentru persoanele în vârstă.

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

În Spania, autoritățile medicale au început, de asemenea, să contureze planurile pentru o mișcare către „o nouă normalitate”, deoarece numărul deceselor de coronavirus în țară a scăzut sub 300 pentru prima dată în săptămâni. De duminică, copii sub 14 ani au fost lăsați să facă exerciții pentru prima dată de la jumătatea lunii martie, iar premierul, Pedro Sánchez, a anunțat că adulților li se poate permite și să facă exerciții fizice în afară locuințelor.

Vorbind duminică, Fernando Simón, șeful centrului spaniol pentru urgențe medicale, a declarat că cifrele recente au arătat o „tendință descendentă clară”. Decizia guvernului de a permite unor lucrători neesențiali să se întoarcă la locul de muncă cu o săptămână nu a avut niciun impact negativ până acum. Spania a confirmat un total de 207.634 de cazuri și a înregistrat 23.190 de decese, a raportat ministerul sănătății. Rata de creștere a cazurilor noi este de 0,8% – în scădere față de 3% în ultimele săptămâni și 38% când a fost declarată starea de urgență la 14 martie.

Mai multe alte țări europene, inclusiv Belgia, Grecia și Malta, au anunțat deja o reducere tentativă a restricțiilor. În altă parte, s-au făcut presiune pentru ridicarea blocajului. În Ierusalim, poliția israeliană s-a confruntat cu comercianții dintr-o piață de fructe și legume, care a fost împiedicată să se redeschidă duminică. La Berlin, zeci de protestatari au fost arestați sâmbătă pentru o demonstrație împotriva blocajului.

Cu toate acestea, cel mai înalt epidemiolog din Hong Kong a avertizat împotriva eliminării blocajelor în Europa prea curând, spunând că au nevoie dew siguranță pentru a reduce mai întâi rata infecțiilor. La nivel mondial, lipsa testării și a discrepanțelor în raportarea de la o țară la alta fac imposibilă urmărirea completă a locurilor și a răspândirii virusului.

În Africa, criza pare să înceapă. O creștere bruscă de peste 40% a numărului de cazuri confirmate de Covid-19 în ultimele 10 zile pe continent – la 30.300 – și o creștere similară a numărului de decese – la 1.374 – au îngrijorat specialiștii. OMS a avertizat despre 10 milioane de cazuri în Africa în trei până la șase luni, deși experții spun că numărul morților ar putea fi mai mic dacă autoritățile se pot deplasa rapid pentru a conține focarele bolii. „Suntem la început în Africa”, a declarat săptămâna trecută Mike Ryan, directorul executiv al programului OMS pentru urgențe în domeniul sănătății.

În schimb, America de Sud și Centrală, sunt deja într-o criză profundă, Brazilia apărând ca un punct important de epidemie. Cazurile de Covid-19  au copleșit spitalele, morgile și cimitirele, chiar dacă președintele Jair Bolsonaro insistă că este vorba despre o boală relativ minoră.

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Măsuri pentru ieșirea din carantină, în Europa. Cum sunt relaxate restricțiile în alte state

Rusia a raportat duminică 6.361 de cazuri noi de coronavirus, ajungând, la nivel național, la 80.000 de cazuri. Valoarea zilnică a deceselor din Iran, cea mai afectată țară din Orientul Mijlociu, a scăzut la cel mai scăzut nivel în câteva săptămâni. Oficialii au declarat că au fost 60 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore, în scădere de la o medie de aproximativ 90 în ultimele 10 zile.

În Marea Britanie, numărul morților din spitale a arătat, de asemenea, o încetinire, cu o creștere de 413 în ultimele 24 de ore, cea mai mică creștere zilnică de la sfârșitul lunii martie. Premierul Indiei, Narendra Modi, a cerut celor 1,3 miliarde de cetățeni ai țării să respecte cu strictețe blocajul la nivel național, deoarece numărul cazurilor confirmate a crescut constant, în ciuda perioadei de o lună.

Parteneri
Se închide TikTok din 19 ianuarie. A fost făcut anunțul oficia
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Unica.ro
Jador, la capătul puterilor. I-a fost închis contul oficial
EVZ.ro
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro