Medicul israelian Gai Peleg lucrează în prezent în Parma și ajută la tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Acesta și-a găsit puterea de a povesti situația dramatică în care se află Italia în aceste momente și ce decizii sunt obligați să ia doctorii din prima linie.
Gai Peleg a povestit că în secția unde lucrează el sunt primiți exclusiv pacienții cu o stare de sănătate gravă, în stadiu terminal, iar misiunea proritară a doctorilor este să-i pună pe bolnavi în legătură cu familiile lor pentru a-și spune ultimele cuvinte și pentru a-și lua rămas bun.
Bărbatul a povestit pentru presa international cum „Ieri (sambata – n.red.) am fost de gardă la un fost spital de ortopedie, acum transformat în unitate pentru pacienții cu coronavirus. Ajung la noi pacienți terminali și încercăm să ii alinăm în ultimele lor momente de viată, ajutându-i să ia legatura cu membrii familiei, mai ales că nu i-au avut de mult timp alături, fiind in izolare”, a povestit Peleg, pentru Channel 12, citat de Jerusalem Post.
Medicul a dezvăluit adevărul dureros al lipsei de aparate vitale pentru menținerea în viață a oamenilor (aparate de resuscitare, ventilatoare, iar din acest motiv, medicii sunt obligați să ia decizii extrem de grele și dureroase vizavi de persoanele care pot fi salvate și cele care sunt lăsate să moară.
Bărbatul povestește că au fost transmise ordine în care i s-au impus ca pacienții de 60 de ani să nu mai fie conectați la aparatele de ventilație mecanică, oferindu-i-se șansa la viață unui pacient mai tânăr.
„Prietenii și colegii mei au pus limită la vârsta de 60 de ani în ce privește pacienții pentru care nu se mai poate face nimic. Peste vârsta de 60 de ani e mai puțină intubație și mai multă anestezie„, a precizat el.
Ulterior, același medic a spus că este posibil ca aceste reguli să nu fie aplicate pe întreg teritoriul Italiei, însă acolo unde se află el se folosește acest triaj. Acesta a mai specificat că și pentru bătrânii peste 60 de ani se fac toate eforturile, aceștia primind „inclusiv oxigen”.