Italia se confruntă cu pandemia de COVID-19 și cu un număr de peste 5476 de decese. Numărul deceselor din cauza pandemiei coronavirusului a continuat duminică să creească în Europa, Italia anunțând 651 de morți într-o singură zi.
A fost o creștere cu 13,5%, dar s-a înregistrat o scădere de sâmbătă, atunci când s-au stins 793 de persoane. Numărul canadianilor răpuși de focarul de coronavirus a sărit aproape 50 la sută în mai puțin de o zi, iar primarul orașului New York, epicentrul american al contagiunii, a numit situația cea mai mare criză de la Marea Depresiune și a avertizat spitalele care vor fi copleșite în 10 zile. Numărul morților cauzate de coronavirus în Italia a crescut cu 651 până la 5.476, au spus oficialii, în creștere cu 13,5 la sută, dar în scădere față de cifra de sâmbătă, când au murit aproximativ 793 de persoane.
Numărul total de cazuri în Italia a crescut la 59.138 față de 53.578 anterioare, cu o creștere de 10,4 la sută, a declarat Agenția pentru Protecția Civilă, cea mai mică creștere în termeni procentulari de când contagiunea a apărut la 21 februarie. Dintre cei infectați inițial la nivel național, 7.024 și-au revenit complet duminică, comparativ cu 6.072 cu o zi înainte. Au fost 3.009 de persoane în terapie intensivă față de 2.857 anterioare. Cea mai lovită regiune nordică a Lombardiei a rămas într-o situație critică, cu 3.456 de decese și 27.206 cazuri împotriva 3.095, respectiv 25.515.
În toată această statistică este vorba despre oameni și despre dramele acestora într-o perioadă în care, toată Europa, suferă și mor oameni pe capete, iar Italia, după cum se vede, este cea mai lovită. Printre familiile care trăiesc această dramă se numără și cea a Sofiei Goggia, de 27 de ani, și cea a Michelei Moioli, în vârstă de 24 de ani, două foste medaliate cu aur la Jocurile Olimpice, care au povestit cum resimt criza de pandemia de COVID-19. Ca un făcut, amândouă locuiesc exact în epicentrul pandemiei, orașul Bergamo, din Lombardia.
Michela povestește cum bunica ei și-a pierdut viața din cauza COVID-19, în timp ce bunicul sportivei este și el infectat, luptându-se în aceste momente ca să supraviețuiască pe un pat de spital care, și așa, este plin la refuz de pacienți infectați cu COVID-19. Parcă trăind un film de groază, Sofia Goggia a postat pe Twitter o fotografie răvășitoare, în care militarii transportau cadavrele persoanelor decedate, iar familiile, rudele acestora nu pot face altceva decât să se uite și să-i plângă, dar fără să-i poată conduce pe ultimul drum.
”E un război acasă. Bergamo e un oraș pustiu. Singurele sunete pe care le auzi sunt clopotele bisericii, care bat pentru morți, și ambulanțele. În afara cimitirelor, sicriele sunt îngrămădite unele peste altele, pentru că nu e nimeni să le îngroape. Fiecare familie de aici are măcar un membru care suferă de coronavirus. Înmormântarea bunicii a durat cinci minute. Nici n-a fost timp să se adune toată familia. Acum ne rugăm pentru bunicul Antonio.”,a mărturisit Moioli, la o televiziune din Italia.
De cealaltă parte Sofia Goggia a reușit să părăsească orașul Bergamo la timp, la sfârșitul lunii ianuarie, mutându-se în cazarmele militare din orășelul Courmayeur, în Alpii Italieni, pentru a evita să intre în carantină și a putea să încheie Campionatul Mondial de Schi, dar și cele povestite de sportivă parcă sunt din filme de groază.
”Spitalele, mai ales în zona Bergamo, sunt gata să cedeze. Gândul că atâția oameni bătrâni trec prin asta îmi frânge inima. Ei se luptă cu sentimente de singurătate și deznădejde.”, a scris Sofia pe Instagram.