Măsuri de austeritate, discutate de PSD. Guvernul ar putea tăia unele sporuri ale bugetarilor și bursele studenților

Măsuri de austeritate, discutate de PSD. Guvernul ar putea tăia unele sporuri ale bugetarilor și bursele studenților

Guvernul recunoaște greu situațiile dificile din punct de vedere economic. Dar cifrele nu mint niciodată, iar măsurile pe care Executivul le anunță spun multe despre economia României.

Ședința Comitetului Executiv al PSD de luni, 15 iulie, se anunță una tensionată. Principalele puncte de pe agendă sunt remanierea guvernamentală și rezultatele sondajelor interne referitoare la social-democrații care ar vrea să candideze la prezidențiale.

Dar, pe lângă aceste chestiuni, în ședința CEx ar urma să fie discutate și mai multe măsuri de austeritate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, va veni cu propuneri dure de reducere a cheltuielilor.

Tăierea unor anumite sporuri pe care le încasează acum bugetarii și câteva decizii legate de bursele studenților sunt doar câteva dintre ele.

PSD pregătește mai multe măsuri de austeritate: ce se discută la ședința CEx

CEx PSD

Pachetul de măsuri economice ce va fi prezentat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar urma să fie adoptat repede, chiar la sfârșitul lunii. Unele decizii îi vizează pe studenți.

Tinerii ar putea rămâne fără burse pe perioada vacanței de vară dacă nu muncesc, potrivit Digi24. Studenții care nu lucreză deloc pe perioada celor trei luni de vacanță nu vor mai primi burse, iar călătoriile gratuite cu trenul vor fi, de asemenea, limitate.

Ministrul Eugen Teodorovici ar vrea ca studenții să aibă parte la cel mult 12 călătorii gratuite cu trenul. O altă măsură discutată în interiorul PSD se referă impozitarea pensiilor speciale. Potrivit unor surse, indemnizațiile mai mari de 10.000 de lei ar urma să fie taxate. Deocamdată, se discută asupra procentelor și a formulei de calcul.

Guvernul ar vrea să acționeze și în zona funcționarilor publici. Sporurile de periculozitate pe care le încasează acum funcționarii publici, care urcă și până la 15% din salariu, ar urma să fie recalcultate.

Mai exact, Guvernul ar vrea să stabilească o sumă fixă, nu un procent din salariu. PSD încearcă să țină sub control deficitul bugetar, sugrumat de cheltuielile exorbitante. Așa cum au avertizat mulți economiști, nota de plată va veni.

Mai devreme sau mai târziu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI