27 iun. 2019 | 13:44

Măsura pentru șoferi care a intrat în vigoare din luna iunie. Ce trebuie să ai obligatoriu în mașină

Știri generale
Măsura pentru șoferi care a intrat în vigoare din luna iunie. Ce trebuie să ai obligatoriu în mașină
Nouă măsură pentru șoferi. Ce trebuie să aibă în mașină?

Anunț de ultimă oră pentru șoferi! De acum, conducătorii auto nu vor mai putea folosi fraudulos tahograful. Acesta va urma să fie înlocuit cu unul inteligent ce va trebui instalat obligatoriu pe mașinile de transport care au fost înmatriculate după data de 15 iunie 2019.

Tahograf inteligent, instalat obligatoriu pe mașini

Tahograful inteligent a fost introdus pe piață pe 15 iunie 2019. Utilizarea acestuia în mod digital și a cartelei personale a șoferului pentru înregistrarea orelor de conducere și odihnă a devenit obligatorie la 1 mai 2016. Instalarea lui revine și conducătorilor cu vehicule comerciale mai vechi. Cele mai multe manipulări ale tahografului sunt detectabile, spune Viorel Gherdan, directorul general adjunct Tachoman.

„Sigur, autoritățile care gestionează utilizarea lor au căutat să le îmbunătățească performanțele tehnice, inclusiv pentru a elimina intervențiile frauduloase, dar acestea nu s-au redus neaparat numeric, ci principalele optimizări au fost pentru a crește ușurința în utilizarea tahogafelor, astfel ca șoferul să petreacă mai puțin timp cu întocmirea documentelor: la tahograful analogic avea de scris, de urmărit diagrame, dar la cel digital nu mai are atât de mult de lucru.“

Tahograful inteligent: Șoferii sunt obligați să-l aibă

Tahograful inteligent: Șoferii sunt obligați să-l aibă

Amenzi usturătoare

Un român a fost prins, în cursul anului trecut, în Danemarca, cu tahograful măsluit, cu două TIR-uri diferite. Dacă tahograful ar fi fost inteligent., acest incident nu ar mai fi avut naștere. Polițiștii s-au sesizat și i-au dat conducătoului auto o amendă de 349.000 de coroane daneze (47.000 de euro). Amintim că toate camioanele vor urma să fie verificate în mers.

„Regulamentul european, care e litera de lege in domeniu, spune ca raspunderea ii apartine operatorului de transport. Insa e bine sa se lucreze la sensibilizarea conducatorilor auto, sa stie ca acum amenzile le pot fi aplicate si lor si ca li se poate chiar suspenda atestatul. E bine sa fie pusi la curent cu noile reglementari, sa mearga chiar la cursuri pe aceasta tema la institutele de formare profesionala“, atrăgea atentia inspectorul ISCTR, în anii precedenți.