Maşinile care nu vor mai avea voie să circule noaptea în Bucureşti. Amenzile ar putea ajunge până la 2.500 de lei

Maşinile care nu vor mai avea voie să circule noaptea în Bucureşti. Amenzile ar putea ajunge până la 2.500 de lei
Poluarea fonică a mașinilor pe timpul nopții, o problemă reală

Maşinile care nu vor mai avea voie să circule noaptea în Bucureşti! Poluarea fonică, mai ales pe timpul nopții, este una din marile probleme din orașele românești. Nu de puține ori, la miez de noapte, auzim motoare de mașini puternice. Mașini care ne poluează fonic și ne strică somnul. Așa se face că, în curând, PMB va lua o decizie în acest sens. Cu alte cuvinte, se vor impune anumite restricții, și am aflat și care sunt maşinile care nu vor mai avea voie noaptea în Bucureşti. Conform datelor, amenzile ar putea ajunge până la 2.500 de lei.

Poluarea fonică a mașinilor pe timpul nopții

Potrivit OMS, poluarea fonică produsă de drumurile aglomerate este la fel de dăunătoare ca și poluarea atmosferică. O echipă de cercetători italieni spun că poluarea fonică urbană provoacă o varietate de tulburări psihologice, cardiovasculare și alte tulburări de sănătate.

Experții au estimat că aceasta costă „cel puțin un milion de ani de viață sănătoasă”pe an în Europa de Vest. Un alt studiu anterior a constatat că locuitorii Parisului și ai suburbiilor din împrejurimi pierd în medie „mai mult de trei ani de viață sănătoasă”. Cercetătorii nu au luat în considerare impactul specific al zgomotului automobilelor asupra urechilor americanilor.

Dar este destul de clar că și noi suferim. Doar 65,5 % dintre europeni sunt expuși în mod obișnuit la poluare fonică de peste 50 de decibeli.

PMB și maşinile care nu vor mai avea voie să circule noaptea în Bucureşti

Astăzi a avut loc o nouă ședință a Consiliului General al Capitalei. În cadrul ședinței s-a luat decizia implementării un nou proiect. Este vorba de un proiect de hotărâre privind diminuarea zgomotului produs de traficul auto din Capitală.

În proiect se specifică și care sunt maşinile care nu vor mai avea voie să circule noaptea în Bucureşti, și anume cele care produc zgomot peste 95 dB(A).

„Proiectul propune eficientizarea acţiunilor de reducere a poluării fonice pe timpul nopţii, prin adoptarea unor măsuri care să conducă la diminuarea zgomotului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător.

Potrivit prevederilor din Legea nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, Primăria Municipiului București este autoritatea responsabilă pentru cartarea zgomotului și elaborarea hârţilor strategice de zgomot pentru aglomerarea Bucure9ti, precum și a planurilor de acţiune aferente acestora în acest sens.

Primăria Municipiului București prin Direcţia de Mediu a elaborat pe baza rezultatelor hărților strategice de zgomot, aprobate prin H.C.G.M.B. nr.716/18.10.2018, actualizarea planului de acţiune pentru diminuarea nivelului de zgomot. Decizie este aprobată prin H.C.G.M.B. nr. 297/30.09.2021. Cuprinde măsuri de reducere a zgomotului în Municipiutui Bucureşti”, arată Primăria Capitalei în proiect.

În cazul în care șoferii nu respectă acest document, riscă amenzi până la 2.500 de lei. Conform informațiilor, cei care se vor ocupa cu măsurarea decibelilor vor fi cei din Poliția Rutieră, împreună cu reprezentați R.A.R.