20 aug. 2019 | 13:06

Masca lui Nicolae Ceaușescu. Gestul prin care dictatorul îi „cinstea” pe vechii daci

Știri generale
Masca lui Nicolae Ceaușescu. Gestul prin care dictatorul îi

Nicole Ceaușescu avea un trofeu aparte în vila în are locuia. O mască ritualică de pe vremea dacilor a fost recuperată din casa fostului lider comunist, după Revoluția din 1989. Ce reprezenta pentru soțul Elenei Ceaușescu?

Masca de bronz a lui Ceaușescu

O mască deosebit de valoroasă, din punct de vedere istoric, a fost confiscată de dictator înainte de a ajunge măcar o dată într-un muzeu din România. O armată de arheologi, în frunte cu cercetătorul Dumitru Berciu, a purificat fiecare bucată de pământ din Cosota, Ocnele Mari, în anii ’70. Aceștia doreau să scoată la suprafață vestigiile unuia din cele mai puternice centre economice din vremea regelui Burebista.

Masca din ritualurile dacice vechi, trofeul confiscatde Ceaușescu

Masca din ritualurile dacice vechi, trofeul confiscat de Ceaușescu

Cercetătorii au avut parte de o surpriză aparte, cetatea nu era un simplu centru comercial, ci una din davele cu o viață rituală intensă. Ei au descoperit pe Colina Sacră o relică a unui palat roman ce a fost compus din șapte încăperi subterane, edificiu despre care toți știau că era folosit de preoți. Cu toate astea, pe lângă surpriza aparte, cel mai valoros lucru scos la suprafață a fost masca de bronz confecționată de dacii buridavenși încă de acum mai bine de două milenii.

Masca lui Ceaușesu

Masca lui Ceaușesu

“Este o mască ritualică, o copie a unei zeităţi greco-romane- probabil îl înfăţişează pe zeul războiului. Obiectul este confecţionat din foiţe de bronz de doi milimetri grosime, iar până acum nu ştiu şi nici n-am mai auzit să mai existe aşa ceva în ţară sau în Europa. În momentul descoperirii, acest obiect a făcut furori, toţi şi-au dat cu părerea, toţi au vrut să o vadă”
Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea

Nu a fost expusă niciodată până la Revoluție

Nicolae Ceaușescu era cunoscut drept un mare colecționar de obiecte strălucitoare sau unicate, astfel că, după ce a văzut masca descoperită, a confiscat-o imediat. Obiectul fiind considerat parte din tezaurul național odată cu intrarea în vila dictatorului din 1978 până la Revoluție.

“În mediul academic s-a vorbit foarte mult despre această descoperire şi, automat, politrucii culturali care gravitau în jurul lui Ceauşescu l-au înştiinţat despre existenţa acestui obiect. Masca nu a fost expusă niciodată până la Revoluţie, iar de la Institutul Arheologic a ajuns direct pe un perete din casa Dicatorului, mai exact în vestibulul vilei în care a locuit acesta până la Revoluţie. Norocul nostru a fost că atunci când a ajuns în casa familiei Ceauşescu s-au întocmit şi nişte acte, iar revoluţionarilor care au găsit masca le-a fost destul de uşor să contacteze Muzeul Judeţean de Istorie din Vâlcea. Pot să spun că, după ce a stat atâţia ani în casa lui Ceauşescu, masca a ajuns la noi într-o stare deplorabilă. Noroc că a fost confecţionată din bronz şi nu din fier, că altfel dispărea pur şi simplu”
Claudiu Tulugea