Masa de post e periculoasă?! Ce alimente nu trebuie să combinăm, este absolut interzis

E-uri in alimentele pentru masa de post

Fiecare persoană adoptă un regim după bunul plac, alții după cum îi convine, alții îl adoptă în funcție de starea de sănătate, alții după recomandarea nutriționiștilor ori a medicilor.

Masa de post e periculoasă?!

Părerile sunt împărțite, iar unii oameni preferă să consume și produse de origine animală, alții însă se rezumă doar la legume, fructe și pește. Postul Nașterii Domnului la ortodocși ține 40 de zile și se desfășoară între 15 noiembrie 2020 și 25 decembrie 2020. Pe lângă multe alte variante care se pot lua în considerare, există și pate-ul vegetal, de post, alături de margarină, care, puse pe pâine, fac un sandvich simplu și gustos.

În urma studiilor pe care le-a efectuat InfoCons, s-a ajuns la concluzia că un astfel de sandvich, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! El poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.

Astfel, într-un astfel de sandvich putem găși următoarele E-uri:

Pate de post în care se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume

  • E-uri
  • Nr. de produse în care acestea sunt prezente
    E407
    22 (95.65%)
    E621
    21 (91.30%)
    E301
    16 (69.56%)
    E150
    14 (60.86%)
    E330
    13 (56.52%)
    E481
    11 (47.82%)
    E452
    11 (47.82%)
    E415
    11 (47.82%)
    E472
    10 (43.47%)
    E451
    10 (43.47%)
    E120
    10 (43.47%)
    E635
    8 (34.78%)
    E508
    5 (21.73%)
    E412
    5 (21.73%)
    E316
    4 (17.39%)
    E466
    3 (13.04%)
    E516
    3 (13.04%)
    E472a
    2 (8.69%)

În margarină, se pot identifica cu ușurință până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care:

  • E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
  • E160b – colorant sintetic obținut  din organisme modificate genetic;
  • E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
  • E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

În pâine se pot găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:

  • E160 – Beta-caroten
  • E170 – Carbonat de calciu
  • E200 – Acid sorbic
  • E223 – Metabisulfit de sodiu
  • E262 – Acetat de sodiu
  • E263 – Acetat de calciu
  • E270 – Acid lactic
  • E282 – Propionat de calciu
  • E300 – Acid ascorbic
  • E304i – Palmitat de ascorbil
  • E322 – Lecitină
  • E330 – Acid citric
  • E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
  • E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
  • E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași
  • E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu

Atenție însă, alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Pentru a întregi această gustare și a avea un nivel de saturație mai mare, se poate adăuga:

Un pahar cu Lapte de soia în care se poate cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Iar ca desert, o bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume:  E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

Adunându-se astfel, numai la o singură masă avem 38 de aditivi alimentari.

Recomandabil este să avem 3 mese pe zi, chiar și cu mici gustări între ele. Dar dacă adunăm și aditivii alimentari de la celelalte alimente/sucuri consumate în ziua respectivă, aflăm că am ingerat un număr destul de mare de E-uri, uneori acestea repetându-se în dieta din acea zi, fapt care poate dauna.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI