Marte se apropie de Pământ săptămâna asta! Ce se întâmplă în spațiu. Eveniment unic în istoria omenirii

Marte se apropie de Pământ săptămâna asta! Ce se întâmplă în spațiu. Eveniment unic în istoria omenirii
Săptămâna aceasta Marte se apropie de pământ.

Marte se va apropia de pământ suficient de mult pentru a putea fi văzută cu ochiul liber. Acest fenomen se întâmplă odată sau de două ori în 15-17 ani. Planeta roșie se va apropia la doar 62 de milioane de kilometri de pământ.

Marte se apropie de pământ săptămâna aceasta

Potrivit NASA, pe 6 octombrie, Planeta Roșie va fi vizibilă, datorită strălucirii pe care o va avea, însă mai mult în emisfera sudică și punctele mai înalte.

Distanța ce mai mică înregistrată între orbita Pământului și cea a planetei Marte a fost de 54,6 milioane de kilometri, în anul 2003, iar specialiștii au calculat că această poziționare se va mai repeta în anul 2287.

Dacă Pământul și Marte ar avea orbite perfect circulare, distanța minimă dintre ele ar fi întotdeauna aceeași, însă ele au traiectorii eliptice (în formă de ou). În plus tragerea gravitațională a planetelor le schimbă în mod constant forma orbitelor. Gigantul Jupiter influențează în special orbita lui Marte.

Nu toate apropierile sunt egale

Datorită acestor factori, nu toate apropierile dintre pământ și Marte sunt egale. Cea din 2003 a fost cea mai mică în aproape 60,000 de ani și nu va mai fi atât de aproape până în 2,287. Când Marte și Pământul sunt așa apropiate, Planeta Roșie apare luminată puternic pe cerul nostru, din acest motiv devine mai ușor de văzut cu telescopul sau cu ochiul liber.

Marte se apropie suficient de mult pentru a putea fi văzută o dată sau de două ori la 15-17 ani. Următoarea apropiere a lui Marte de pământ va fi pe 8 decembrie 2022, potrivit sursei citate.

Legenda urbană despre Marte

Probabil Marte este cea mai studiată planetă din sistemul nostru solar, excepție făcând desigur Pământul. Însă, înainte de explorarea sistematică, informațiile limitate au dat naștere la tot felul de concepții greșite.

Începând din 2003 circulă pe internet un zvon cum că Marte va căpăta dimensiunea aparentă a Lunii, lucru vizibil cu ochiul liber. Creatorii email-ului care a făcut furori  îi avertizau pe cititori că nimeni din cei în viața nu va revedea fenomenul.

Ce se întâmplă în spațiu
Eveniment unic în istoria omenirii.

Nimeni o să vadă vreodată așa ceva. Orbita planetei a adus-o într-adevăr mai aproape de Terra pe 27 august 2003, dar aceasta a părut doar de 6 ori mai mare și de 85 de ori mai luminoasă ca de obicei – departe de imaginea Lunii. Mai mult, s-a aflat atunci cel mai aproape în ultimii 60.000 de ani, la 54,6 de milioane de km. Comparativ, distanța până la Lună este de numai 384.400 de km.