Adevărul despre “osul uman” de pe Marte. Fotografia care a făcut înconjurul internetului

Adevărul despre “osul uman” de pe Marte. Fotografia care a făcut înconjurul internetului
Adevărul despre “osul uman” de pe Marte. Fotografia care a făcut înconjurul internetului

O fotografie de pe Marte din 2014, care a ieșit în mod ciudat în tabloidele din această lună, nu arată un femur în mijlocul molozului Planetei Roșii. Acel „os umană” găsit într-o fotografie de pe Marte a celor de la NASA nu este chiar nouă.

Adevărul despre “osul uman” de pe Marte a ieșit la iveală

Ca toate fotografiile de până acum, obiectul pe care îl vedeți în ilustrația de mai jos este doar o piatră veche de pe Marte. Și NASA a făcut-o public acum șase ani. Imaginea a fost realizată folosind MastCam-ul Curiosity Rover din 14 august 2014 și s-a răspândit rapid între teoreticienii conspirației ca dovadă că Marte a avut viață, ceea ce a determinat agenția spațială să iasă public și să rectifice erorile aruncate în spațiul public.

Adevărul despre “osul uman” de pe Marte. Fotografia care a făcut înconjurul internetului
Adevărul despre “osul uman” de pe Marte. Fotografia care a făcut înconjurul internetului

„Văzut de Mars rover Curiosity folosind MastCam, această rocă de pe Marte poate arăta ca un os al femurului. Membrii echipei de știință ai misiunii consideră că forma ei este probabil sculptată de eroziune, fie de vânt, fie de apă. Dacă viața a existat vreodată pe Marte, oamenii de știință se așteaptă să fie mici forme simple de viață numite microbi. Marte nu a avut niciodată suficient oxigen în atmosfera sa pentru a sprijini organisme mai complexe. Astfel, fosilele mari nu sunt probabile.”, a scris un purtător de cuvânt al NASA într-o scurtă postare pe blog.

A vedea tiparele în configurații aleatorii nu este un fenomen nou. Probabil o faci în fiecare zi fără să-ți dai seama, fie că este o față sau o amprentă de săpun de pe ușa dușului. Acest fenomen se numește pareidolia și se crede că are loc atunci când unele părți ale creierului procesează informații vizuale și ajung la concluzii înainte ca restul creierului tău să proceseze. Aici, pe Pământ, majoritatea oamenilor își recunosc pareidolia pentru ceea ce este, dar dintr-un motiv oarecare, poate pentru că nu putem merge acolo și să aruncăm obiectele în cauză, pareidolia de pe Marte este un teritoriu fertil pentru teoreticienii conspirației.

Fotografia care a făcut înconjurul internetului

Multe roci au stârnit zidei despre semne ale vieții antice sau chiar civilizații pline de suflare pe Marte. Cea mai cunoscută, poate, a fost imaginea unei regiuni numite Cydonia, realizată în 1976, gândită să arate o sculptură masivă a unei fețe, ulterior, imaginile de înaltă rezoluție au arătat că este doar o formațiune de rocă. Există, de asemenea, Mars Bigfoot, tunul de pe Marte, lingura de pe Marte, femeia războinică de pe Marte și „zeul asirian”. Anul trecut, un om de știință a susținut că a identificat insecte fosilizate pe Marte. Un altul susținea că a găsit ciuperci. Dar nu există absolut nicio dovadă că aceste imagini arată altceva decât roci împăiate.

Am trimis misiuni pe Marte încă din anii ’60, inclusiv patru rovers de succes și cinci roboți. Oamenii de știință tânjesc pentru a găsi semne de viață, trecute sau prezente, pe acea rocă roșie prăfuită. Nu numai că ar fi fascinant să înveți cum arată viața extraterestră, ci ar fi dovezi incredibile că Pământul nu este unic în Univers. Eforturile noastre sunt axate în prezent pe microbi. După cum a menționat deja NASA, mediul marțian nu este probabil și poate nu a fost niciodată propice unei vieți mai complexe. Dacă viața mai complexă a prosperat pe Marte în ultimele câteva miliarde de ani, roverii și orbiterii noștri nu au găsit absolut nicio dovadă pentru asta.

Cine face această primă detectare va intra în istorie, și va fi un candidat foarte puternic la un premiu Nobel, oamenii de știință nu au niciun interes să acopere dovezi despre viața de pe Marte. Această rocă vagă în formă de femur nu este pur și simplu nu este os uman sau al vreunui extraterestru. În ceea ce privește motivul pentru care imaginea apare din nou în tabloide acum, la șase ani după ce a fost descoperită, ghicitul dvs. este la fel de bun ca al nostru.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI