11 oct. 2024 | 19:34

Mario Iorgulescu a scăpat de acuzația de omor. Ce pedeapsă riscă după ce judecătorii au schimbat încadrarea faptei

News
Mario Iorgulescu a scăpat de acuzația de omor. Ce pedeapsă riscă după ce judecătorii au schimbat încadrarea faptei
Mario Iorgulescu a scăpat de acuzația de omor

Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, se află într-o situație juridică schimbată dramatic, după ce a fost inițial condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor. Rejudecarea cazului său a adus o modificare semnificativă a învinuirii, transformând acuzația din omor în ucidere din culpă, ceea ce îi reduce considerabil riscul unei pedepse severe.

Decizia, luată de Curtea de Apel București la primul termen de rejudecare, vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu și a anulat hotărârea anterioară. Astfel, procesul a fost retrimis spre rejudecare, iar noua încadratură juridică înseamnă că Iorgulescu riscă acum o pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare, în locul celor 13 ani și 8 luni din prima sentință.

Decizia de rejudecare și schimbarea acuzației

Rejudecarea cazului lui Mario Iorgulescu a început vineri, când Curtea de Apel București a decis schimbarea încadrării juridice a faptei din omor în ucidere din culpă. Aceasta înseamnă că pedeapsa maximă la care ar putea fi condamnat este de 7 ani, semnificativ mai mică decât cea inițială. Decizia a fost luată în contextul în care Curtea Supremă a cerut ca procesul să fie reluat de la zero, invocând posibile nereguli în desfășurarea primului proces.

Mario Iorgulescu fusese anterior condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și drogurilor, în urma unui accident grav produs în 2019, în care un tânăr și-a pierdut viața. Însă Curtea de Apel a reconsiderat cazul, luând în considerare faptul că, deși Iorgulescu a condus în stare de ebrietate și sub influența drogurilor, nu ar fi avut intenția de a ucide.

Accidentul tragic din 2019

Accidentul care a declanșat acest proces a avut loc în noaptea de 8 septembrie 2019. Mario Iorgulescu, conducând un Aston Martin cu o viteză de 162 km/h, a intrat pe contrasens și a lovit frontal o mașină care circula regulamentar. Impactul a fost devastator, șoferul celeilalte mașini, un bărbat de 24 de ani, murind pe loc. Martorii oculari au descris scenele tragice de la locul accidentului, în care victima a fost găsită aruncată pe marginea drumului, cu trupul desfigurat.

Potrivit anchetatorilor, Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l în sânge și era sub influența cocainei în momentul accidentului. De asemenea, martorii au declarat că acesta se afla într-o stare de furie extremă din cauza unei discuții telefonice tensionate cu fosta sa iubită. În ciuda avertismentelor primite de la prieteni să nu conducă în acea stare, Iorgulescu s-a urcat la volanul mașinii sale de lux și a pornit spre Capitală.

Transferul în Italia și încercările de extrădare

La scurt timp după accident, familia Iorgulescu a reușit să îl transfere pe Mario într-o clinică privată din Italia, folosind un avion privat. De atunci, el nu s-a mai întors în România și nu a fost audiat de procurori sau magistrați. Autoritățile române au încercat în repetate rânduri să obțină extrădarea lui pentru a fi judecat în țară, însă Curtea de Apel din Milano a respins de trei ori cererile de extrădare, invocând motive legate de starea de sănătate a acestuia.

Avocatul lui Mario Iorgulescu a susținut că starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ de-a lungul timpului și că el nu este capabil să suporte rigorile unui proces în România. Totuși, această situație a generat numeroase critici în spațiul public, mulți considerând că Mario Iorgulescu încearcă să evite justiția românească prin refugiul în Italia.

Controversele și reacțiile publice

Cazul Mario Iorgulescu a generat indignare și controverse încă de la început. Mulți au văzut în plecarea sa din țară și refuzul repetat al Italiei de a-l extrăda un exemplu de impunitate pentru cei privilegiați. Publicul românesc a fost revoltat de faptul că, în ciuda dovezilor clare privind vinovăția sa, Iorgulescu a reușit să scape de condamnarea inițială printr-un recurs extraordinar și, mai mult, să obțină o reîncadrare a faptei.

Criticii au acuzat autoritățile române și italiene că nu au făcut suficiente eforturi pentru a asigura că justiția își urmează cursul în acest caz. Pe de altă parte, susținătorii lui Iorgulescu au invocat starea sa de sănătate și au susținut că acesta nu poate fi tras la răspundere în condițiile medicale în care se află.

Ce urmează pentru Mario Iorgulescu?

În prezent, procesul lui Mario Iorgulescu se află în etapa de rejudecare, iar decizia Curții de Apel de a schimba încadrarea juridică deschide calea către o pedeapsă mai ușoară. Dacă va fi condamnat pentru ucidere din culpă, Iorgulescu ar putea primi o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare, față de cei 13 ani și 8 luni la care fusese inițial condamnat.

Cu toate acestea, rejudecarea nu înseamnă neapărat că Iorgulescu va fi condamnat definitiv. Având în vedere starea sa de sănătate și refuzul Italiei de a-l extrăda, este posibil ca el să nu își execute pedeapsa în România, ci să continue să fie tratat în Italia. Rămâne de văzut cum se va desfășura acest proces și dacă justiția românească va reuși să îl tragă la răspundere pe Mario Iorgulescu pentru faptele sale.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Rețeta Jasmilei pentru ciocolata Dubai. Care este marele secret
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
UE a dat ordin. Vine pedeapsa pentru România. Românii vor plăti din proprii bani
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro