Populația României e în declin la începutul anului 2021. Declinul din anul 2020 a fost imens, de 143.000 de locuitori. Populația rezidentă a țării era, la începutul lui 2021, de aproape 19,2 milioane de locuitori. Raportat la numărul populației rezidente a țării, indicatorul a avut nivelul cel mai ridicat din cele 9 țări membre ale UE în care populația a fost în declin, adică Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria și România.
Populația a scăzut natural după ascensiunea masivă a numărului de morț și prin migrația externă netă. Migrația în țările europene a cunoscut un recul drastiv după măsurile restrictive adoptate de guvernele europene.
Declinul natural al populației în lunile ianuarie-septembrie 2021 indică o creștere față de anul trecut, 99.000 de locuitori, față de 66.000. Majorarea vine nu doar din creșterea deceselor, dar și numărul născuților care este în regres.
Dacă se păstrează trendul din ultimul trimestru al anului, scăderea naturală a populației în 2021 ar putea atinge 140.000 de locuitori, un număr imens pentru o populație de 19 milioane de locuitori, care va crește odată cu migrația externă din acest an.
La nivel de localități, județe și regiuni de dezvoltare economică se observă o adevărată criză demografică. Din cele 3122 de localități, doar în 244 a existat o creștere naturală a populației, iar nivelul a fost mai mic de 7000 de locuitori. În 92% dintre localitățile țării, numărul deceselor a fost mai mare decât cel al născuților.
Și în Capitală populația a fost în regres natural, cu valori cuprinse între mai puțin de 1000 de persoane în județe Ilfov, Covasna, Sălaj și Bistrița Năsăud și peste 4000 de persoane în București, prahova, Dolj, Bacău, Teleorman, Argeș, Olt, Hunedoara și Neamț.
Mai mult de jumătate dintre plecările cu schimbare de domiciliu au loc în același județ, conform hotnews.ro.