Un oraș din România aproape s-a golit de populație. Ce s-a întâmplat acolo în ultimul deceniu? În anul 2002, orașul avea să depășească recordul din punct de vedere al populației stabile aici.
Un oraș din România a suferit cea mai mare depopulare. Din păcate, acesta este cunoscut pentru două recorduri negative pe care le-a îmbrățișat în doar un deceniu. Orașul este o reședință de județ din estul țării noastre și a avut parte de un monopol politic.
Involuția sa demografică va fi stabilită în următorul recensământ al populației ce este prevăzut pentru anul 2022. În anul 2002, municipiul Focșani avea să depășească din punct vedere al populației stabile aici. Cifrele oficiale de la recensământ depășind atunci 100.000 de locuitori.
Orașul încă mai avea afervescență, iar fabricile construite în vremea comunismului funcționau și generau locuri de muncă. Totuși, investiții nu existau atunci și nici acum, dar situația părea echilibrată și lucrurile indicau că ar putea evolua.
Totul s-a schimbat însă cu devalizarea întreprinderilor. În doar un deceniu, orașul a înregistrat o depopulare de 28% și a ajuns de la 103.219 locuitori în 2002, la 73.868 locuitori în 2012. Concret, s-au pierdut 30.000 de locuitori, în condițiile în care la nivelul județului Vrancea scăderea populației a fost de 47.000 de oameni. Se așteaptă și pentru ultimul deceniu o altă depopulare a orașului care va fi anunțată pentru anul viitor, așa cum am precizat anterior.
„Este o falsă opinie a dumneavoastră că cetăţenii din Focşani părăsesc ţara. Spun cu toată convingerea că sunt foarte mulţi cetăţeni care revin în ţară şi sunt bucuroşi pentru că administraţia publică locală şi judeţeană se preocupă de crearea unor condiţii de viaţă mult mai bune şi prin guvernarea PSD salariul minim pe economie a crescut considerabil, ajungând să fie comparabil cu salariile din ţările unde au lucrat, ceea ce face mult mai atractivă viaţa în România”, spunea atunci primarul Cristi Misăilă.
Ion Ionescu de la Brad spunea în 1869, în lucrarea: Agricultura română din judeţul Putna”, următoarele: “Populaţia este cel mai important lucru din societate, pe care o constituie, şi în Stat, căruia îi dă putere şi mărire”.
“Pentru administraţia actuală, indiferent de justificări, faptul că a pierdut aproape 2000 de focşăneni anual de la recensământul din 2002 nu poate fi un motiv de bucurie, chiar dacă este evident că nu putea în niciun fel să-i reţină pe cei dornici de un trai mai bun, dispuşi să-l găsească oriunde în altă parte.
Ce s-ar mai putea face pentru a mai schimba lucrurile? Destule, numai să se dorească de către cei plătiţi să găsească soluţii la astfel de probleme”, este de părere istoricul vrâncean Florin Dârdală.