12 sept. 2022 | 10:16

Risipa de energie electrică, o problemă majoră în România: alternativa propusă de autoritățile române

ACTUALITATE
Risipa de energie electrică, o problemă majoră în România: alternativa propusă de autoritățile române

Criza energetică din țara noastră se anunță a fi foarte problematică pentru românii obișnuiți, iar autoritățile nu au neapărat soluții, ci doar recomandări, rugăminți, apeluri publice.

Pentru a doua oară în aproximativ o săptămână, premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la populație să reducă risipa de energie electrică. Oficialul a atras atenția și asupra unor mecanisme de penalizare pentru cei care nu fac acest lucru, dar acelea sunt doar la nivel de discuții în Guvern, momentan. Mai mult decât atât, conștientizează că nu există soluții tehnice pentru aplicarea unor astfel de măsuri. Cu alte cuvinte, este imposibil să-ți dai seama dacă cineva risipește sau nu energie electrică. Cu această ocazie, șeful Executivului a insistat și asupra faptului că furnizorii mici de energie care ”pot avea probleme” în urma adoptării noi ordonanțe vor fi sprijiniți de Guvern.

De ce este este greu să afli cine risipește energie electrică în România

În weekend, premierul a fost întrebat dacă Guvernul ia în calcul un mecanism prin care să premieze consumatorii care fac economie la energie electrică și, în același timp, să-i sancționeze pe cei care fac risipă, mai ales la orele de vârf. Nicolae Ciucă a recunoscut că au existat astfel de discuții, dar s-au blocat la lipsa unei soluții tehnice în acest moment pentru aplicarea unor asemenea măsuri.

„Am discutat în ședința de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit, și facem apel la populație, să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește decuplarea prețului la energie electrică de cel la gaze naturale, decizie care a fost deja luată în mai multe state europene, premierul a insistat pe faptul că susține acest demers care ar putea avea beneficii financiare pentru populație. „Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susținem propunerea de decuplare a prețului la energie de cel al gazelor, o soluție unitară în ceea ce privește taxarea, impozitarea, precum și o soluție unitară în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața SPOT, astfel încât să nu existe fluctuațiile acelea de preț”, a explicat premierul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele