22 mai 2023 | 07:53

MApN, despre ameninţarea României de către Rusia. „Apărăm fiecare centimetru pătrat”

Știri generale
MApN, despre ameninţarea României de către Rusia. „Apărăm fiecare centimetru pătrat”
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

La mai bine de un an de la primul atac al armatei Moscovei pe teritoriul Ucrainei, reprezentanții MApN vorbesc despre amenințarea României de către Rusia. În cadrul „Black Sea and Balkans Security Forum”, șeful Statului Major al Apărării a punctat că „suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al statului aliat”.

Ce spune MApN despre amenințarea României de către Rusia

Încă de la debutul războiului din Ucraina, au existat temeri cu privire la extinderea zonelor vizate și atacate de Rusia. Vineri, în cadrul ediției VII a „Black Sea and Balkans Security Forum”, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a vorbit despre provocările României în contextul conflictului militar din țara vecină.

Generalul a punctat că, prin toate atacurile cu rachetă lansate din Marea Neagră către Ucraina, Rusia a transformat bazinul mării într-o arie de operații. În ultimul an, obiectivul principal al țării noastre a fost descurajarea Moscovei de a provoca militar spaţiul euro-atlantic.

Petrescu a declarat că nu a existat nicio ameninţare militară asupra vreunui stat NATO.

„Până acum, descurajarea a funcţionat. Nu a existat vreo ameninţare militară asupra vreunui stat NATO. Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat. În context naţional, suntem mulţumiţi pentru alocarea bugetară de 2,5% din PIP pentru Apărare, începând cu acest an. Rămânem foarte atenţi ca această alocare să obţină cele mai bune efecte.

Suntem interesaţi de programare de înzestrare cu capabilităţi pentru forţele aeriene, cu sisteme de antiaeriene portabile, cu sisteme antiaeriene cu raza scurtă şi foarte scurtă de acţiune, cu capabilităţi de infanterie mecanizată, cu sisteme aeriene fără pilot, capabilităţi de război electronic, capabilităţi navale şi altele.

În acelaşi timp, construim capabilităţi de mobilitate şi de asigurare a condiţiilor ţării-gazdă pentru trupele aliate dislocate aici. Este responsabilitatea noastră, ca stat situat pe flancul estic aliat, de a dezvolta capacitatea necesară asigurării întăririi forţelor NATO pe acest flanc”, a comentat generalul.

Te-ar putea interesa și: Zelenski, anunţul momentului la summitul G7. Ce spune despre distrugerile din Bahmut: „O tragedie ca cea de la Hiroshima”

„Apărarea teritoriului aliat este focusul nostru organizaţional”

În cadrul forumului, șeful Statului Major al Apărării a vorbit și despre necesitatea adaptării sistemelor defensive aliate la condiţiile impuse de noua eră a apărării colective, ce a început odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat că România trebuie să rămână vigilentă.

„Lecţiile identificate din conflictul dus în apropierea graniţelor noastre influenţează modul în care planificăm şi dezvoltăm capabilităţile defensive proprii, inclusiv prin pregătirea teritoriului pentru apărare şi asigurarea stocurilor, care sunt foarte importante.

În termeni strict legaţi de apărare, pentru că apărarea teritoriului aliat este focusul nostru organizaţional, suntem angajaţi pe mai multe linii de efort, cum ar fi dezvoltarea unor capabilităţi robuste ISR (informaţii, supraveghere şi cercetare), supravieţuirea sistemelor strategice de comandă-control, apărarea antiaeriană, capabilităţi de tragere de precizie cu bătaie lungă şi altele”, a arătat şeful Apărării.

Te-ar putea interesa și: Cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin. Liderul rus se teme pentru viaţa lui. Foto

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
Simona Halep a fost exclusă. Este cea mai grea lovitură pentru marea campioană
Capital.ro
Românii ale căror pensii se recalculează altfel decât toate celelalte, conform unui sistem propriu
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro