La mai bine de un an de la primul atac al armatei Moscovei pe teritoriul Ucrainei, reprezentanții MApN vorbesc despre amenințarea României de către Rusia. În cadrul „Black Sea and Balkans Security Forum”, șeful Statului Major al Apărării a punctat că „suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al statului aliat”.
Încă de la debutul războiului din Ucraina, au existat temeri cu privire la extinderea zonelor vizate și atacate de Rusia. Vineri, în cadrul ediției VII a „Black Sea and Balkans Security Forum”, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a vorbit despre provocările României în contextul conflictului militar din țara vecină.
Generalul a punctat că, prin toate atacurile cu rachetă lansate din Marea Neagră către Ucraina, Rusia a transformat bazinul mării într-o arie de operații. În ultimul an, obiectivul principal al țării noastre a fost descurajarea Moscovei de a provoca militar spaţiul euro-atlantic.
Petrescu a declarat că nu a existat nicio ameninţare militară asupra vreunui stat NATO.
„Până acum, descurajarea a funcţionat. Nu a existat vreo ameninţare militară asupra vreunui stat NATO. Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat. În context naţional, suntem mulţumiţi pentru alocarea bugetară de 2,5% din PIP pentru Apărare, începând cu acest an. Rămânem foarte atenţi ca această alocare să obţină cele mai bune efecte.
Suntem interesaţi de programare de înzestrare cu capabilităţi pentru forţele aeriene, cu sisteme de antiaeriene portabile, cu sisteme antiaeriene cu raza scurtă şi foarte scurtă de acţiune, cu capabilităţi de infanterie mecanizată, cu sisteme aeriene fără pilot, capabilităţi de război electronic, capabilităţi navale şi altele.
În acelaşi timp, construim capabilităţi de mobilitate şi de asigurare a condiţiilor ţării-gazdă pentru trupele aliate dislocate aici. Este responsabilitatea noastră, ca stat situat pe flancul estic aliat, de a dezvolta capacitatea necesară asigurării întăririi forţelor NATO pe acest flanc”, a comentat generalul.
Te-ar putea interesa și: Zelenski, anunţul momentului la summitul G7. Ce spune despre distrugerile din Bahmut: „O tragedie ca cea de la Hiroshima”
În cadrul forumului, șeful Statului Major al Apărării a vorbit și despre necesitatea adaptării sistemelor defensive aliate la condiţiile impuse de noua eră a apărării colective, ce a început odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
Generalul Daniel Petrescu a subliniat că România trebuie să rămână vigilentă.
„Lecţiile identificate din conflictul dus în apropierea graniţelor noastre influenţează modul în care planificăm şi dezvoltăm capabilităţile defensive proprii, inclusiv prin pregătirea teritoriului pentru apărare şi asigurarea stocurilor, care sunt foarte importante.
În termeni strict legaţi de apărare, pentru că apărarea teritoriului aliat este focusul nostru organizaţional, suntem angajaţi pe mai multe linii de efort, cum ar fi dezvoltarea unor capabilităţi robuste ISR (informaţii, supraveghere şi cercetare), supravieţuirea sistemelor strategice de comandă-control, apărarea antiaeriană, capabilităţi de tragere de precizie cu bătaie lungă şi altele”, a arătat şeful Apărării.
Te-ar putea interesa și: Cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin. Liderul rus se teme pentru viaţa lui. Foto