Ți s-a întâmplat vreodată să consumi anumite alimente și să simți că intri într-o stare de nervozitate sau ușoară panică? Specialiștii spun că sentimentele pe care le trăiești pot să aibă legătură cu ce mănânci, chiar dacă s-ar putea să ți se pară că nu există niciun fel de asociere între cele două aspecte. Iată care sunt mâncărurile care îți alimentează anxietatea!
S-ar putea ca, în timp ce iei masa, să ai senzația că nu te poți liniști. În funcție de produsele pe care le consumi, poți simți, la un moment dat, un ușor sentiment de panică. De cele mai multe ori, nu ne dăm seama că trăirile noastre pot fi asociate chiar cu alimentele pe care obișnuim să le mâncăm, spun specialiștii în psihiatrie și nutriție.
Anumite produse pot să contribuie la starea de anxietate, sporind-o. În general, se întâmplă când consumăm produse bogate în zahăr. Glicemia din sânge crește, apoi, dacă mănânci ceva echilibrat în proteine, carbohidrați și grăsimi, scade. Acest flux inegal poate încuraja anxietatea. Unii pot trăi chiar și atacuri de panică în momente de acest fel.
Alimentele ce se află pe masa noastră sunt direct corelate cu modul în care ne simțim și starea de spirit pe care o avem zi de zi, explică un celebru psihiatru, Daniel Amen. Așadar, dacă vrei să reduci sentimentul de anxietate sau chiar panică, este recomandat să fii atent la produsele pe care le mănânci.
Evită, în primul rând, dulciurile. Este normal ca, ocazional, să consumi și astfel de produse, însă încearcă să le ții sub control. Dacă ți se face poftă de dulce, apelează, mai degrabă, la fructe proaspete. Amintim afinele, piersicile, prunele și nectarinele, despre care specialiștii spun că au efecte excelente asupra organismului.
Carnea procesată este asociată cu inflamația, spun experții, ceea ce conduce la manifestarea anxietății. Astfel de alimente sunt, de asemenea, sărace în fibre. Se spune că produsele procesate perturbă și microbiomul intestinal (un amestec divers de microorganisme din intestin care ajută organismul să funcționeze corect).
Băuturile care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua, unele tipuri de ceai și băuturile energizante, pot să încurajeze anxietatea. Cu cât consumi o cantitate mare de astfel de produse, cu atât mai ridicată este posibilitatea de a experimenta nervozitate sau sentimente de panică – mai mici sau mai profunde.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când ești nervos. Explicația medicilor
Cercetările arată că persoanele care beau mai mult de cinci cești de cafea zilnic experimentează deseori atacuri de panică. La fel se întâmplă și în cazul băuturilor energizante. Și alcoolul acționează aidoma, spun specialiștii.