Mâncarea de cartofi e una din preparatele tradiționale adorate de români. Aceasta e simplă, are un gust aparte care amintește tuturor de copilărie și e perfectă pentru potolit foamea în rândul membrilor familiei. Care e secretul bine știut de bucătari?
Cui nu-i place mâncarea de cartofi? Este una din cele mai simple și delicioase preparate din cele tradiționale românești. Din păcate, pe vremuri indica sărăcie, pentru că aceasta era lungită cu apă ca să se înmulțească și nu avea carne nu pentru că nu se dorea, ci pentru că nu era posibilitatea.
Cu toate astea, este un fel de mâncare delicios și reușește de fiecare dată să trezească nostalgia. Aceasta se bate pentru locul 1 al celor mai apreciate de către români cu varza călită, fideaua cu legume, ostropelul sau fasolea scăzută.
Este extrem de simplu să o pregătești și nici nu ai nevoie de îndemânare sau experiență prea multă în bucătărie pentru a-ți potoli foamea. Trebuie să ai grijă să condimentezi totul cum trebuie, să adaugi toate ingredientele în recipientul ales și să nu o uiți pe foc.
Atât de simplu este! Există totuși un secret care să-ți aducă gustul potrivit – ardeii roșii tăiați fâșii. Leguma arată astfel foarte bine și după ce e gătită, dar oferă și un gust dulce, motiv pentru care trebuie ca ei să fie neapărat roșii.
Gospodinele știu că dacă graba e mare și familia se adună pofticioasă în jurul mesei trebuie să apeleze la un truc ce le va termina prânzul mai repede. Concret, e vorba despre cartofii cât mai mici și proaspeți pe care e recomandat să-i folosești. Cei mari și care stau deja de o vreme la tine în cămară nu vor avea același gust și se vor fierbe greu.
Nu e nevoie decât să călești ceapa, mai apoi să pui cartofii și apa la fiert, sosul de roșii și să lași totul la foc mic. E recomandat să acoperi oala cu jumătate din capac, pentru ca aerul să iasă și să nu se creeze condens în interior. La final e perfect să tai mărunt pătrunjel sau mărar, după preferințe, și să-l pui pe deasupra în fiecare porție.
5-600 g cartofi
O ceapa mare (cam 120 grame)
Ardei gras verde si rosu (aprox. 120 g)
Sare
O lingurita de boia dulce
O lingurita rasa de piper
160 g suc de rosii concentrat
2-3 linguri de ulei
Putin patrunjel tocat