Mai rău ca la Notre Dame: în ce stadiu se află Bazilica San Marco, după inundații

Mai rău ca la Notre Dame: în ce stadiu se află Bazilica San Marco, după inundații

În ultimele săptămâni, Veneția a trecut printr-un val foarte dureros de inundații cu repercusiuni dezastruoase atât pentru locuitori, cât și pentru multe dintre obiectivele turistice.

În contextul în care întreaga Veneție este precum un muzeu, inundațiile recente au provocat stricăciuni cu o valoare inestimabilă în fiecare colțișor al orașului. Cel mai mult se pare însă ca a avut de suferit Bazilica San Marco, unul dintre obiective turistice cele mai importante din centrul orașului italian.

Conform primelor estimări, Bazilia San Marco din Veneția va avea nevoie de lucrări de restaurare de nivelul câtorva milioane de euro, după ce a fost inundată pentru doar a șasea oară în cei 1200 de ani de când a fost construită. Multe dintre frumusețile din interior sunt ruinate, începând de la marmura de pe jos și până la mozaicurile de foarte mare finețe.

San Marco, bazilica personală a dogilor veneţieni din perioadele medievală şi renascentistă, este cea mai faimoasă dintr-o serie de monumente aflate în pericol după cea mai gravă săptămână de inundaţii cu care s-a confruntat Veneţia din 1872.

Cele mai mari probleme nici măcar nu se vâd încă, dar se vor vedea în timp, din cauza cristalelor corozive de sare venite din mare. Acestea au rămas strecurate în podeaua de marmură, printre mozaicuri și au mari șanse să distrugă suprafața lor și, mai mult decât atât, să sporească fragilitatea criptei bisericii.

Trăgând linie, valoarea totală a pagubelor suferite de venețieni în ultima săptămână se ridică la sute de milioane de euro. Nivelul atins al inundațiilor a fost cel mai înalt din ultimii 50 de ani. Partea cea mai frustrantă este că asiguratorii nu despăgbuesc nimic din tot ce s-a întâmplat în Veneția din cauza faptului că pagubele au fost provocate de inundații într-un oraș care se confruntă constant cu acest risc. Din păcate pentru cetățenii orașului inundat, amploarea schimbărilor climatice din ultimii ani pune și mai mult sub semnul întrebării supraviețuirea pe termen lung a unuia dintre cele mai spectaculoase orașe de pe mapamond.

basilica san marco inundata

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI