Alertă la nivel mondial. Un medicament ce conține ranitidină, despre care se crede că produce cancer, a fost retras de pe piață.
Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer, așa că a fost retras dintr-un lanț de farmacii din SUA. Operațiunea este amplă, la nivel mondial. Canada și Franța au retras deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină.
Mai exact, este vorba despre un medicament împotriva acidității gastrice, care reduce eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supraviețuire a pacienților care iau acest tip de pastile, conform unui studiu, noteaza AFP, sursă citată de agerpres.ro.
Doctorii au recomandat pacienților să nu mai folosească acest medicament, dar să nu întrerupă brusc tratamentul și să înlocuiască cu altceva. Olivier Mir, oncolog și farmacolog la Institutul Gustave Roussy din Paris, a declarat, într-un comunicat al Centrului de luptă împotriva cancerului că ”medicii și farmaciștii ar trebui să monitorizeze pacienții care iau acest tip de tratament”.
Medicul Olivier Mir. a mai explicat faptul că pastilele ”de pazopanib administrate pe cale orală trebuie să treacă într-un mediu acid, adică în stomac, pentru a se dizolva. Deoarece funcţia principală a tratamentului antiacid este de a reduce aciditatea din stomac, aceste medicamente pot scădea absorbţia de pazopanib”.
În pofida acestor informații, până la 50% dintre persoanele care iau tratament împotriva cancerului, iau și acest tip de tratament antiacid. În data de 13 septembrie, Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, dar și Agenția Europeană pentru Medicamente 9EMA) și-au făcut publice hotărârile de a reevalua prezența N-nitrosodimetilaminei în medicamententele ce conțin ranitidină.
Substanța, cunoscută și sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată că ar fi un carcinogen uman, informează studii făcute pe animale. Prezentă însă și în apă și alimente, inslusiv în carne sau produse lactate și legume, este o substanță care nu este dăunătoare atunci când este vorba de cantități foarte mici.