De la începutul războiului în Ucraina, peste 450.000 de refugiaţi ucraineni au intrat în România. În vreme ce unii au preferat doar să tranziteze țara noastră, alții în schimb și-au găsit un loc sigur, departe de conflictul declanșat de Rusia. Zece sportive din lotul de gimnastică al Ucrainei s-au stabilit temporar la Iași, alături de familiile lor și antrenori.
În ultima lună, mulți ucraineni au decis să fugă din calea războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Majoritatea refugiaților au ales România. Este și cazul a zece sportive din lotul regional de gimnastică artistică din Viniţa, Ucraina. Gimnastele s-au refugiat la Iași, acolo unde au condiții bune pentru a-și continua antrenamentele. Au visat că vor câștiga medalii în țara lor, însă acum sunt nevoite să lupte ca să supravieţuiască războiului.
Viktoria Lipnițkaia, una dintre tinerele gimnaste, și-a lăsat familia în Ucraina și s-a refugiat în România.
„Eu cred în bine, aștept să se termine totul, vreau să mă întorc acasă la părinții mei, la familia mea. Încercăm să avem activitate, să ne antrenam atât cât stăm aici. Ne dăm seama de ce se întâmplă acasă și facem eforturi să nu ne gândim prea mult. Ne afectează”, a mărturisit ea, conform DIGI24.
Uliana Cernovska are doar 9 ani, dar știe că a trebuit să fugă din calea războiului. Adolescenta a venit în România, alături de mama ei.
„Îmi plăcea mult să mă plimb prin oraș cu câinele meu. A rămas acasă. Îl iubesc foarte mult și mi-e dor de el”, a dezvăluit copila, cu ochii în lacrimi.
„Înainte de a începe războiul am văzut ce se întâmplă în regiune și am înțeles că nu va fi bine. După ce am fost atacați, am hotărât că trebuie să facem cumva să plecăm neapărat. Într-o zi, în prima săptămână din martie, am primit un mesaj că se organizează un transport pentru copii și părinții lor. Și am decis că e momentul să plecăm din țară”, a povestit și Marina Cernovska, mama Ulianei.
Antrenoarea fetelor a mărturisit că a fost nevoită să le salveze pe tinere, chiar dacă asta înseamnă să stea o perioadă departe de părinții lor.
„Cel mai problematic a fost să ajungem la vamă, în ciuda coridoarelor umanitare care sunt pe teritoriul Ucrainei. Acum, așa după cum se poate vedea în fotografiile și filmările care vin din zonele atacate, au loc constant bombardamente asupra caselor, autobuzelor și se pare ca nu mai contează dacă sunt și copii care își pot pierde viața. E teribil!”, a spus antrenoarea Hanna Mirhorodska.
În ciuda războiului din Ucraina, gimnastele visează că se vor reîntoarce în țara natală, deși momentan se antrenează cu ochii plini de lacrimi.
„Vreau să ajung campioană olimpică și, apoi, să devin antrenoare în orașul meu natal”, a conchis și gimnasta Katerina Dudcik.
Premierul a anunțat că România a alocat până acum 3,4 milioane de euro pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.