România este una dintre țările care și-a deschis granițele pentru a primi refugiații din Ucraina. Milioane de victime ale războiului și-au luat copiii și o valiză și au fugit în lume de frica războiului. O mare parte dintre ucraineni au primit din partea României o mână de ajutor, ceea ce le-a oferit speranța că lucrurile sunt ținute sub control, iar viața lor este pe mâini bune. Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis un mesaj către românii cu suflet mare, sugerându-le ce lucruri ar fi inutil de donat.
Amabilitatea și ospitalitatea de care românii au dat dovadă pe parcursul celor trei săptămâni de război a ajuns să fie cunoscută în toată lumea, astfel că presa internațională laudă ajutorul umanitar pe care românii l-au acordat persoanelor din Ucraina care și-au părăsit țara de frica morții.
Impresionați de drama acestor oameni greu încercați, milioane de români au pus mână de la mână pentru a oferi ajutor refugiaților din Ucraina. Astfel, fiecare persoană a donat ce a avut și ce a putut să ofere, în speranța că oricât de mic ar fi un ajutor, acesta este binevenit. De asemenea, autoritățile din România au dat dovadă de mobilizare exemplară privind deschiderea unui hub umanitar destinat sprijinirii cetățenilor ucraineni.
Raed Arafat a mulțumit pentru toată mărinimia de care au dat dovadă românii, însă a atras atenția asupra anumitor aspecte care ar putea să pună mai multe piedici acestor acțiuni umanitare, decât să ajute. Este vorba despre donațiile inutile precum rochii de mireasă sau alte accesorii vestimentare neadecvate într-un asemenea context.
„Donațiile care se fac la colțul străzii nu sunt recomandate. Sunt un gest foarte frumos, dar cei care le culeg trebuie să le sorteze. Sunt lucruri de care este nevoie si altele de care nu este nevoie. Din cauza aceasta sunt centre de colectare în fiecare oraș, care sunt în grija unor ONG-uri, iar aceste organizații anunță ce colectează”, a transmis Raed Arafat.
Șeful DSU a explicat că nici medicamentele sau alte produse rămase în plus în casele oamenilor nu sunt de folos. Mai mult, aceste lucruri ar putea fi catalogate drept jignire, dacă lucrurile sunt oferite doar pentru ca alte persoane să scape de ele.
„Nu este recomandat să donezi niște medicamente care ți-au rămas acasă. Nu poți să donezi niște haine vechi, rupte, nu e nevoie de așa ceva. Nimeni nu o să le ia, oamenii care vin au și ei demnitatea lor”, a precizat Arafat.
Șeful DSU a transmis că în această perioadă este nevoie de o creștere a capacității temporare de cazare, dar și de cazări pentru ucrainenii care doresc rămână în România. O altă prioritate a autorităților este aceea de a trimite proviziile necesare, printre care și alimente, în Ucraina.
„Prin Hub noi trimitem alimente, medicamente. În data de 17 martie va pleca spre Ucraina un transport de alimente donate de un lanț de magazine din România în valoare de 300.000 de lei. Nevoile sunt cele de bază alimente, pături, produse de igienă personală”, a explicat șeful DSU.