Magazine închise în România! Nu este prima dată când redacția Playtech scrie despre neregulile găsite de ANPC, chiar și în marile supermarket-uri. Recent, cel puțin cinci magazine Lidl din Iași au fost amendate și, ulterior, închise temporar pentru vânzarea de produse expirate. Se pare că lucrurile s-au înrăutățit. Șeful ANPC vorbește zilele acestea de magazine închise în România, iar rapoartele inspectorilor ANPC arată extrem de multe nereguli. În unele cazuri, spujn inspectorii ANPC, nici după primele controale, situațiile nu au fost remediate.
Indiferent despre ce fel de magazin ar fi vorba, pe primul loc ar trebui să fie siguranța clientului. Dar, dacă vorbim de supermarket-uri specializate în vânzarea de produse alimentare, cu atât mai mult siguranța ar trebui să fie primordială.
Din păcate, realitatea ne dovedește cu totul altceva, iar controalele ANPC din ultima vreme au demonstrat acest dezinteres față de clienți.
Așa cum s-a relatat de curând, ANPC a reușit să închidă într-o singură zi, nu mai puțin de cinci magazine deținute de Lidl, toate aflate în Iași.
În urma controalelor, cele cinci locații au fost amendate cu 100.000 de lei, dar și obligați de a închide temporar. ANPC spune că s-au descoperit alimente alterate, cu termene de valabilitate expirate, precum și depozitarea acestora deficitară.
La început de săptămână, Horia Constantinescu, preşedintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, spune că „Suntem consternați de faptul că suntem singurii care evaluează rafturile asistate în sens al temperaturii din magazine.”
Afirmația vine în contextul în care au mai fost și alte magazine închise în România. Horia Constantinescu mai spune că ce au găsit inspectorii ANPC în supermarketuri este un adevărat dezastru:
„Acestea reușesc să rămână în magazinele din România peste durata imaginată de producător, ajungând undeva la 13-14 ani, cu toate că ar trebui înlocuite undeva la 7 ani.
De asemenea, vorbim de o carență de personal, lucru cu care toate industriile se confruntă astăzi.”, spune Horia Constantinescu.
Afirmațiile legate de acest dublu standard al produselor vândute, cel puțin în România, nu sunt la prima lor iterație. Deși la nivelul UE s-a luat decizia de a nu se mai folosi acest mod de lucru, realitatea arată că dublul standard încă există, la mai toate produsele.
Horia Constantinescu ar putea supăra marii retaileri, dar controalele ANPC au demonstrat că afirmațiile stau în picioare, din păcate:
„Dar asta nu scuză lipsa de igienă. Continuăm cu fructele și legumele. Suntem tratați că pelicanii Europei, nu primim bunuri de aceeași calitate a concetățenilor Europei din vestul acesteia. Este vorba de un dublu standard la cum suntem tratați de unii retaileri, nu cu referire exclusiv la produse.
Unul dintre importatorii și distribuitorii principali de legume-fructe, primește aceste produse de calitatea a două, le re-etichetează cu calitatea întâi și le trimite magazinelor.
De asemenea, modul în care sunt depozitate alimentele, chiar în spațiile ce ar trebui să fie sigure pentru acestea, constatăm că nu s-au mai făcut renovări de ani de zile”, a precizat, la Antena 3, Horia Constantinescu.
Când și cum vor elimina acest tratament marii retaileri, rămâne încă o întrebare fără răspuns, cel puțin pentru moment. De cealaltă parte, Horia Constantinescu promite că ANPC își va continua controalele și va amenda tot ceea ce este găsit în neregulă.