Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat după moartea lui Alexei Navalnîi, exprimându-și regretul pentru decesul care reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Între timp, sute de persoane sunt arestate în Rusia. „O ţintă constantă”.
Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost probabil cel mai renumit critic al lui Vladimir Putin. Timp de mai bine de un deceniu, bărbatul a demascat corupția din centrul puterii ruse. Investigațiile sale, de cele mai multe ori realizate în format video, au fost vizualizate de zeci de milioane de oameni,
Un activist carismatic, Alexei Navalnîi a înființat o rețea de birouri regionale, plănuind să candideze la președinție în anul 2018. I s-a interzis votul. Doi ani mai târziu, a fost otrăvit în Siberia. A fost tratat în străinătate și închis în ianuarie 2021, când s-a întors în Rusia. În urmă cu o zi, a fost declarat mort.
În ceea ce privește viața personală, nu se știe când și-a văzut Alexei Navalnîi ultima dată familia. Înainte de a fi arestat, opozantul lui Vladimir Putin trăia la Moscova cu soția lui, Iulia, și doi copii.
Află detalii: Alexei Navalnîi a murit în închisoare. Motivul pentru care opozantul lui Vladimir Putin și-ar fi pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, sâmbătă, 17 februarie 2024, exprimându-și regretul pentru pierderea celui care va rămâne pentru totdeauna în istorie drept o figură emblematică în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.
Moartea lui Alexei Navalnîi reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice, au subliniat reprezentanții MAE de la București, într-un comunicat de presă.
„Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.
În 2021, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.
Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European”, a transmis, printre altele, MAE, într-un comunicat publicat sâmbătă, 17 februarie 2024.
MAE condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.
Află detalii: Cum a fost filmat Alexei Navalnîi cu o zi înainte de a muri. Detaliile care i-au surprins pe internauţi, ce se vede în video
Între timp, sute de persoane care au ieșit în stradă în mai multe orașe, vineri, 16 februarie 2024, în ziua morții lui Alexei Navalnîi pentru a protesta au fost reținute. S-a întâmplat după ce autoritățile de la Moscova avertizaseră deja împotriva organizării de mitinguri publice.
Mai multe manifestări au avut loc nu numai în Rusia, unde sute de persoane au fost arestate, ci și lângă ambasadele Rusiei din mai multe state. Oamenii și-au exprimat indignarea față de moartea celui mai vocal critic al lui Vladimir Putin, convinși că președintele de la Kremlin i-a ordonat sfârșitul.