MAE, atenționare de călătorie în Grecia. Turiștii români trebuie să afle

MAE, atenționare de călătorie în Grecia. Turiștii români trebuie să afle
Atenție dacă veți călători în Grecia! MAE a oferit românilor mai multe sfaturi pe care trebuie să le ia în calcul, din cauza incendiilor.

Atenție dacă veți călători în Grecia! Toți românii care călătoresc în Grecia sunt sfătuiți să rămână vigilenți. A fost emisă o avertizare de incendiu care se adresează și turiștilor. Demersul are loc după ce, în vara anului 2021, Grecia s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani. Fenomenul a condus la arderea a circa 121.000 de hectare de pădure și vegetație. Iată ce atenționare de călătorie în Grecia a emis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București!

Atenție dacă veți călători în Grecia!

Din cauza temperaturilor caniculare și a rafalelor de vânt puternice, autoritățile din Grecia au emis o avertizare de incendiu. Mesajul de atenționare se adresează călătorilor care se deplasează în țară în perioada 5-7 iulie 2022.

MAE a emis o atenționare de călătorie în Grecia. Reprezentanții MAE recomandă românilor, preluând sfaturile autorităților de la Atena, să evite orice activitate în aer liber care poate declanșa, în mod neintenționat, un incendiu. Pe lista acestora se numără:

  • arderea/curăţarea resturilor de vegetaţie uscată;
  • utilizarea de maşini/dispozitive care provoacă scântei;
  • folosirea grătarelor în aer liber;
  • afumatul stupilor;
  • aruncarea ţigărilor aprinse;
  • curăţarea/arderea vegetaţiei de pe loturile agricole – interzisă de altfel în acest sezon etc.

Dacă, totuși, are loc un incendiu, cetățenii din regiune sau turiștii străini sunt rugați să pună imediat în aleră autoritățile, cu care pot lua legătura la numărul de telefon 199.

Pericol major de producere a incendiilor

În cazul producerii unui incendiu de vegetație, românii sunt sfătuiți să urmeze sfaturile autorităților elene. Recomandările autorităților vin după un nou val de incendii în Grecia. MAE a publicat și o listă a regiunilor predispuse la incendiile de vegetație:

  • insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
  • regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia);
  • peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia);
  • Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Alertele din partea autorităților vin după ce, în weekend, câteva zeci de pompieri români și bulgari și-au preluat posturile în Grecia. Ei sunt primii membri ai unei forțe europene trimise în această țară pentru a asigura întăriri în cazul unor incendii majore în timpul verii anului curent.

Demersul a avut loc după ce, în vara anului 2021, aproximativ 121.000 de hectare de pădure și tufișuri au ars din cauza caniculei în diverse regiuni ale țării. Pe fondul criticilor aspre cu privire la capacitatea de răspundere la incendii, Guvernul de la Atena a înființat un Minister al Protecției Civile și a promis că va spori capacitățile de stingere a focului, potrivit Reuters.

Dacă au nevoie de asistență consulară din partea Ambasadei României la Atena, cetățenii români pot apela la următoarele numere de telefon: +302106774035 și +302310340088.

Dacă turiștii români se află într-o situație urgentă, pentru care au nevoie de intervenția autorităților, pot apela la următoarele numere de telefon: +306978996222 și +306946049076.