07 sept. 2022 | 13:40

Lunetistul care a băgat spaima în ruși. La 34 de ani și-a câștigat un renume mondial

Diverse
Lunetistul care a băgat spaima în ruși. La 34 de ani și-a câștigat un renume mondial
Cine este lunetistul care a speriat armata rusa

Cine este lunetistul care a băgat spaima în ruși. Un țăran finlandez, fermier și vânător, pe nume Simo Hayha, la doar 34 de ani și-a câștigat un renume mondial, respectiv de cel mai bun lunetist din lume. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Un țăran finlandez a băgat frica în ruși. A devenit cel mai bun lunetist din lume împușcând sute de invadatori în Războiul de iarnă

Dintre toți lunetiștii, Simo Hayha, cunoscut și ca „Moartea Albă”, a făcut cel mai mare număr de victime confirmate. A îndurat condiții îngrozitoare pentru a atinge această performanță, însă a devenit cel mai bun lunetist din istorie.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, Iosif Stalin a trimis 750.000 de soldați la granița de vest a Rusiei, pentru a invada Finlanda. A fost o mișcarea care a costat zeci de mii de vieți și a fost începutul legendei lui Simo Hayha, cel care avea să debină cel mai bun lunetist din lume.

Războiul de iarnă a durat 3 luni

Timp de trei luni, cele două țări au luptat în ceea ce s-a numit Războiul de iarnă și, în mod neașteptat, Finlanda a ieșit învingătoare, înfrângerea fiind o mare lovitură pentru Rusia. Iosif Stalin credea că Finlanda va fi o țintă ușoară. La urma urmei, toate cifrele erau în favoarea Rusiei. Armata rusă a invadat Finlanda cu aproximativ 750.000 de soldați, în timp ce armata finlandeză număra doar 300.000 de oameni.

Mica națiune nordică avea câteva tancuri și puțin peste 100 de avioane. Rușii aveau aproape 6.000 de tancuri și peste 3.000 de avioane. Părea imposibil să piardă, însă finlandezii au avut ceva ce rușii nu aveau. Un țăran devenit lunetist, pe nume Simo Hayha.

Simo Hayha avea doar 1,52 de metri

Având doar 1.52 metri înălțime, blândul Simo Hayha era departe de a fi intimidant și era ușor de trecut cu vederea, ceea ce probabil că l-a făcut ideal pentru rolul de lunetist. La fel ca mulți alți finlandezi, a făcut serviciul militar obligatoriu la 20 de ani și apoi s-a întors la viața lui liniștită de agricultor, schior și vânător.

În comunitate, era cunoscut pentru abilitățile sale de țintaș și îi plăcea să participe la competiții în timpul liber, însă adevărata încercare avea să vină mai târziu. Când trupele ruse au invadat Finlanda, bărbatul care avea să devină cel mai bun lunetist din istorie a fost chemat la război, în calitate de militar în rezervă. Înainte să plece la datorie, și-a scos din debara pușca cea veche.

Cum acționa Simo Hayha

Era o pușcă de fabricație rusească, un model fără lentile telescopice. Alături de camarazii săi finlandezi, Simo Hayha a primit haine de camuflaj greoaie și albe, o necesitate în peisajul acoperit de zăpadă.

Înarmat cu pușca și în costumul său alb, cel mai bun lunetist din istorie a făcut ce știa să facă cel mai bine. Lua cu el rația de mâncare pentru o zi și muniție și se strecura prin pădure. Își găsea un loc cu vizibilitate bună și aștepta ca rușii să apară. Și au apărut.

Câți soldați ruși a omorât Simo Hayha

De-a lungul Războiului de iarnă, care a ținut cam 100 de zile, Simo Hayha a ucis între 500 și 542 de soldați ruși cu pușca lui veche. Simo Hayha nu a folosit lentile telescopice de ultimă tehnologie, ci doar niște cătări de fier, despre care spunea că îi oferă o precizie mai mare.

Simo Hayha îngrămădea zăpadă în jurul poziției sale, ca să devină și mai greu de văzut. „Zidul” de zăpadă servea drept suport pentru pușcă și astfel, atunci când deschidea focul, nu aruna zăpadă în sus, lucru care i-ar fi dat de gol poziția. De asemenea, pentru a nu fi reperat după respirație, lunetistul loua zăpadă în gură.

Cât a trăit Simo Hayha

În scurt timp,Simo Hayha devenise cunoscut printre ruși drept „Moartea Albă”, lunetistul mic care se ascundea în zăpadă și nu putea fi văzut.

Chiar și așa un soldat sovietic l-a reperat și l-a împușcat în maxilar. „Moartea Albă” a stat în comă timp de 11 zile. S-a trezit în timpul negocierilor pentru pace, cu jumătate de față lipsă. S-a recuperat greu, în câțiva ani, însă a trăit până la vârsta de 96 de ani. După, a participat la multe vânători de elani, alături de președintele Finlandei, Urho Kekkonen.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Pensionarii, afectați de politică. Ce le pregătește Guvernul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro