Un fenomen nou și neobișnuit care implică strălucirea zăpezii a fost observat de oamenii de știință de la stația biologică din Marea Albă a Universității de Stat din Moscova. Fenomenul, pe cât de spectaculos, este pe-atât de bine explicat științific, și de fapt este vorba de organisme cunoscute sub numele de copépode.
Un fenomen nou și neobișnuit care implică strălucirea zăpezii a fost observat de oamenii de știință de la stația biologică de la Marea Albă a Universității de Stat din Moscova. Biologul Vera Emelianenko a afirmat că se afla la plimbare cu un coleg când au văzut o strălucire ciudată în straturile de zăpadă, conform unui raport al Sputnik.
Ea i-a cerut apoi colegului ei și fotografului stațiunii, Alexander Semenov, să fotografieze luminile ciudate. Ulterior, Semenov a postat pe Facebook fotografii ale fenomenului uimitor. Emelianenko susține că acestea au strălucit într-un albastru slab atunci când le-a atins.
Alexander Semenov, care a fotografiat fenomenul, a explicat că nu se așteaptă niciodată să găsească o frumusețe despre care nu știau că există. În timp ce împărtășea imaginea pe Facebook, Alexander a declarat că acum știe că sub zăpadă există și plancton strălucitor.
El a mai precizat că aceasta a fost făcută la Stațiunea biologică din Marea Albă în timpul unui viscol. Cercetătorul a mai spus că, mergând pe litoral, au observat sub picioarele lor obiecte luminoase, care strălucesc în întuneric. Apoi și-a exprimat cât de captivat a fost de frumusețea acesteia.
Vera Emelianenko a luat niște zăpadă și a examinat-o la microscop pentru a descoperi că strălucirea era cauzată de mici organisme bioluminescente cunoscute sub numele de copépode. Bioluminescența este emisia de lumină de către un organism viu.
Potrivit National Geographic, Ksenia Kosobokova, care este specialist în zooplanctonul marin arctic la Academia de Științe a Rusiei din Moscova, a declarat că aceste copépode au fost prinse într-un curent puternic din Marea Albă prin găurile din gheață și zăpadă.
Aceste copépode, cunoscute uneori sub numele de insecte de mare, au o lungime de doar câțiva milimetri. Potrivit unor estimări, copépodele reprezintă majoritatea biomasei din ocean și sunt înotători pasivi.
În mod normal, aceste insecte, cunoscute sub numele de copépode trăiesc între 80 și 300 de metri sub suprafața oceanului în timpul zilei și urcă la câțiva metri deasupra suprafeței în timpul nopții.
Cu toate acestea, unii oameni de știință sunt de părere că coloniile de dinoflagelate, care sunt alge unicelulare care prezintă bioluminescență, sunt mai susceptibile de a explica zăpada luminoasă, potrivit Metro. Jrgen Berge, profesor la Universitatea Arctică din Norvegia, conform publicațiilor de specialitate.
Cercetătorul norvegian a descoperit depozite similare de copépode în zăpadă pe coastele arhipelagului norvegian Svalbard.