”Lumea secretă” descoperită sub castel! Aici e, de fapt, cel mai mare buncăr pentru Apocalipsă, dar lumea nu știe

”Lumea secretă” descoperită sub castel! Aici e, de fapt, cel mai mare buncăr pentru Apocalipsă, dar lumea nu știe
”Lumea secretă” descoperită sub castel! Aici e, de fapt, cel mai mare buncăr pentru Apocalipsă, dar lumea nu știe

Château de Brézé, cel cu turnuri crenelate, săli de bal imense și un exterior în stil renacescentist, ar putea părea doar un alt castel opulent de pe Valea Loarei, din Franța.

”Lumea secretă” descoperită sub castel!

Însă cei care coboară în subsolul său, vor constata că o mare parte a acestui palat medieval există în subteran. Este un labirint imens cu fortificații care se întind pe peste 3 kilometri și formează cel mai mare domeniu subteran din Europa, dar și unul dintre primele buncăre ”pentru Apocalipsă„ din Franța, notează BBC.

Castelul și camerele sale subterane, ce datează cel puțin de la mijlocul secolului al XI-lea, au fost construite de lorzii feudali din zonă, probabil pentru a fugi în cazul unui raid al vikingilor. De altfel, astfel de raiduri aveau loc frecvent în Evul Mediu în Franța, în perioada în care nordicii deveneau activi pe coastele Europei de Vest.

Un castel sub castel

Însă de-a lungul timpului, aceste catacombe au mai fost extinse, iar în interiorul lor au fost cosntruite și dormitoare subterane, spații de depozitare, brutării, grajduri și o sală imensă. De altfel, nobili francezi din zonă au construit un castel sub un castel, în acesta putând să se adăpostească inclusiv de panemii sau de asedii.

Acum, la aproape 1000 de ani de la construcția tunelurilor, o mare parte din acest labirint subteran rămâne nedescperit și doar un kilometru din el este accesibil publicului. În mod ironic însă, nu se va ști niciodată cât de eficient ar fi aceste buncăre elaborate, deoarece acest castel nu a trecut niciodată printr-un raid sau printr-un asediu, de tipul celor la care se așteptau nobilii francezi.

Castelul este un monument antic ce datează inițial din 1060. Astăzi, este reședința descendenților vechilor domni. Structura actuală este în stil renascentist, însă păstrează elemente medievale, inclusiv un pod levat și un subsol trogloditic din secolul al XII-lea. De asemenea, o gamă de vinuri sunt produse la castelul care are 30 de hectare de vie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI