Jurnaliștii britanici de la The Telegraph au realizat un reportaj în localitatea Țăndărei pentru a scoate la iveală cum trăiește lumea interlopă din România. Jurnaliștii au fost uimiți să vadă într-o parte a orașului „case cu etaj, statui mărețe, porți lustruite”, iar în cealaltă parte „căruțe trase de cai pe drumuri pline de gropi.”
Investigația britanicilor a fost făcută în contextul în care toți cei 25 de inculpați din Dosarul Țăndărei, care a avut ca obiect traficul de copii din România în Marea Britanie, au fost achitați în februarie de Tribunalul Harghita.
„Țăndărei este orașul pe care cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa îl numește acasă – cel puțin asta susțin Poliția Română și cea din Marea Britanie, care au irosit aproape 10 ani încercând să o aducă în fața justiției. Case care îți iau ochii și care au unul sau chiar mai multe etaje, statui mărețe și porți lustruite se întind de-a lungul străzilor din Țăndărei, localitate din sudul României, în timp ce în cealaltă parte a orașului poți vedea căruțe trase de cai pe drumuri pline de gropi.
Proprietățile în stil Soprano au fost construite cu bani din ajutoarele sociale primite din Marea Britanie și din traficul cu sute de copii în orașele britanice, unde au fost forțați să cerșească și să se prostitueze”, scrie The Telegraph.
Britanicii menționează și zvonurile potrivit cărora interlopii au scăpat basma curată în Dosarul Țăndărei pentru că „ar fi intimidat victimele și ar fi mituit procurorii corupți”, deși la percheziții s-au găsit teancuri de bani, arme AK-47 și chiar și un scaun folosit la torturarea victimelor care nu cooperau.
Reporterii au dat de unul dintre presupușii lideri ai rețelei, care „i-a provocat pe polițiștii europeni să demonstreze că are legătură cu traficul de copii și a râs de guvernul britanic, care a cheltuit în zadar milioane de euro pentru o anchetă fără rezultat,” notează publicația citată.
Bărbatul le-a declarat jurnaliștilor că polițiștii l-au confundat cu altcineva în momentul în care au fost făcute perchezițiile în urma cărora s-au ridicat bani, aur și arme automate.
„Noi nu am omorât niciun copil, nu am rănit niciun copil. În dosarul de la poliție scrie că am furat copii și i-am vândut ca cerșetori. Cine sunt acești copii? Nu îi cunosc”, le-a spus bărbatul. El a adăugat că are rude și cunoștințe în Marea Britanie care „nu fac nimic ilegal.”
Ulterior, a vorbit despre copiii care cerșesc pe străzile din Marea Britanie, precizând că aceștia „se află acolo cu familiile lor, deci nu sunt traficați.”