Cazul Țăndărei: cum au scăpat nepedepsiți cei care au exploatat peste o mie de copii

Cazul Țăndărei: cum au scăpat nepedepsiți cei care au exploatat peste o mie de copii

Cazul Țăndărei a făcut înconjurul lumii după ce o grupare din orașul ialomițian a exploatat peste 1.000 de copii. După 9 ani, faptele s-au prescris și nimeni nu va fi tras la răspundere.

Ancheta în cazul Țăndărei începea în 2010, când s-a descoperit că sute de copii de etnie rromă au fost trimiși la cerșit în Marea Britanie și explotați de o grupare din orașul din județul Ialomița. Polițiștii români au colaborat îndeaproape cu cei britanici și s-a reușit, în cele din urmă, trimiterea în judecată a câtorva zeci de persoane.

O anchetă The Sun arăta cum membrii grupării și-au construit vile și palate din banii primiți de minori pe străzile Londrei. Jurnaliștii britanici scriau că fiecare copil puyea câștiga 100.000 de lire sterline într-un an.

După 9 ani de cercetări, membrii grupării au fost achitați pentru că faptele s-au prescris.

Cum explică DIICOT eșecul cazului Țăndărei

DIICOT a încercat să explice, într-un comunicat de presă, cum s-a ajuns la situația ca procurorul din dosarul „Țăndărei” să ceară schimbarea încadrării juridice în fapte mai ușoare, care erau prescrise.  De asemenea, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism mai spune că a atacat decizia de achitare a celor 25 de persoane judecate, dar s-ar putea să fie prea târziu.
DIICOT dă vina pe modificările legislative făcute de-a lungul anilor și pe unele decizii ale Curții Constituționale.
„Cu privire la modul de stabilire în concret a legii penale mai favorabile într-o cauză penală, Curtea Constitutională a pronunţat Decizia nr. 265 din data de 6 mai 2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 20 mai 2014, stabilind că „interpretarea prevederilor art. 5 C. pen. se face în sensul ca legea penala mai favorabila se aplica in ansamblul ei, fiind interzisă combinarea între dispozitiile Codului penal din 1969 si cele ale Noului Cod penal. În cauză, avându-se în vedere că de la data săvârşirii infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor şi până la momentul judecării acestora a apărut o legislaţie nouă, ținându-se seama de succesiunea legilor penale în timp, în sedinţa publică din data de 9 ianuarie 2019, s-a pus în discuţie stabilirea legii penale mai favorabile aplicabile inculpaţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. 1 din Noul Cod penal”.
Comunicat DIICOT
În motivarea achitării inculpaților, se arată că însuși procurorul DIICOT a cerut schimbarea încadrării în fapte mai ușoare, posibil în acord cu modificările legislative, dar acele fapte erau deja prescrise. Judecătorii au decis și ridicare sechestrelor dispuse în dosar asupra palatelor și vilelor de la Ţăndărei şi a dispus restituirea armelor, maşinilor şi a kilogramelor de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Cele care au fost confiscate pe parcursul anchetei.

Procurorii anti-Mafia susțin, acum, că au atacat decizia. Dar sunt slabe șanse ca decizia să poată fi întoarsă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI