Lumea se va confrunta în curând cu o „catastrofă” din cauza schimbărilor climatice, dacă nu se iau măsuri urgente. Alok Sharma, politician britanic și președinte al COP26 a spus că consecințele ar fi ”catastrofale”, notează The Guardian.
„Nu cred că există niciun alt cuvânt pentru asta. Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai tare înregistrat, ultimul deceniu cel mai fierbinte deceniu înregistrat. ”, a spus acesta.
Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), autoritatea mondială în domeniul științelor climatice, va publica luni un raport cuprinzător care arată cât de aproape este omenirea de marginea unui dezastru potențial ireversibil cauzat de vremea extremă.
„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum că comportamentul uman accelerează alarmant încălzirea globală și acesta este motivul pentru care Cop26 trebuie să fie momentul în care ne înțelegem. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani – acesta este momentul ”, a avertizat Sharma.
„Nu cred că nu mai avem timp, dar cred că ne apropiem periculos de momentul în care nu am mai avea timp. Vom vedea [din IPCC] un avertisment foarte, foarte clar că, dacă nu acționăm acum, din păcate, nu vom mai avea timp. ”
Consecințele încălzirii globale erau deja evidente, a spus el.
„Vedem impactul din întreaga lume, inundațiile teribile pe care le-am văzut în Europa și China sau incendiile de pădure, temperaturile record pe care le-am văzut în America de Nord. În fiecare zi veți vedea un nou nivel înalt înregistrat într-un fel sau altul din întreaga lume.
În cele din urmă, acest lucru se reduce la impactul uman real pe care acesta îl are în întreaga lume. Am vizitat comunități care, ca urmare a schimbărilor climatice, au trebuit, literalmente, să fugă de casele lor și să se mute din cauza unei combinații de secetă și inundații „.
Sharma a îndemnat guvernele, întreprinderile și persoanele din întreaga lume să ia în considerare și să facă presiuni pentru acțiuni mai puternice privind emisiile de gaze cu efect de seră la conferința Cop26, din luna noiembrie, despre care a spus că va fi aproape ultima șansă.
„Acest [raport IPCC] va fi un apel de trezire pentru oricine care nu a înțeles încă de ce următorul deceniu trebuie să fie absolut decisiv în ceea ce privește acțiunea climatică. De asemenea, vom obține o înțelegere destul de clară că activitatea umană determină schimbările climatice la rate alarmante ”, a spus el.
Dezastrul nu era încă inevitabil, iar acțiunile acum ar putea salva vieți în viitor, a adăugat:
„Fiecare fracțiune de grad care crește [în temperatură] face diferența și de aceea țările trebuie să acționeze acum”.
În calitate de președinte al Cop26, Sharma se confruntă cu o sarcină redutabilă. El trebuie să convingă țări, printre care China, India, Rusia, Australia și Brazilia, să vină cu angajamente credibile și politici de reducere a emisiilor, dar nu numai.