Când se pot interzice centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români

Când se pot interzice centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Centralele pe gaze se vor interzice peste câțiva ani

Odată cu liberalziarea prețului la gazele naturale prețurile au crescut în România. Indiferent că suntem racordați la sistemul centralizat, sau avem centrale pe gaze, costul se resimte pe factura pe care o plătim. La nivel european se pregătește o decizie ce ar putea afecta majoritatea populației racordată independent la centralele pe gaze.

Liberalizarea pieței de gaze a dat peste cap facturile românilor

Prețurile la gaz și electricitate pentru gospodării, care rămăseseră pe piața reglementată, au fost liberalizate treptat în 2020. Demersul vine după o perioadă dificilă generată de ordonanța de urgență (OUG) 114/2018. Dar efectele negative se pot dovedi dificil de depășit. De la 1 iulie, plafonul actual al prețului pentru gazul vândut gospodăriilor a fost eliminat, iar prețurile la electricitate au devenit complet liberalizate începând cu 1 ianuarie 2021.

Această liberalizare a prețurilor în România vine într-un moment în care Uniunea Europeană și-a stabilit o țintă de a deveni primul bloc din punct de vedere climatic din lume până în 2050. Acest lucru necesită investiții semnificative atât din partea UE, cât și a autorităților naționale. Alte investiții vor trebui făcute și în sectorul privat.

Acordul european european, ”Planul de investiții pentru Europa durabilă”, a fost prezentat în decembrie 2019. Planul a mobilizat investițiile publice și ar trebui să contribuie la deblocarea fondurilor private prin intermediul instrumentelor financiare ale UE. Deblocarea ar duce la cel puțin 1 trilion de euro în investiții. Dar, odată cu liberalizarea, au crescut și prețurile la factura pentru gaze. Indiferent că sunte conectați la sistmeul centralizat sau separat, prin centralele pe gaze, costul se resimte în facturi.

Centralele pe gaze interzise de Agenția Internațională pentru Energie

O nouă decizie europeană s-ar putea să-i pune pe cei racordați la centralele pe gaze într-o mare dificultate. Dacă se va aproba această nouă directivă, cei branșați separat la centralele pe gaze, s-ar putea să fie nevoiți să revină la sistemul centralizat.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că ar trebui să existe o interdicție globală asupra centralelor cu combustibil fosil începând cu 2025. Demersul este parte din viziunea agenției de a realiza emisii nete zero până în 2050. AIE consideră că o astfel de interdicție ar duce la creșterea vânzărilor de centrale electrice. În același timp agenția speră ca majoritatea clădirilor vechi și toate cele noi să respecte în cele din urmă codurile energetice ale clădirilor fără emisii de carbon.

Ca parte a căii sale către net-zero, consideră că va trebui să existe un declin imens în utilizarea combustibililor fosili. De asemenea, a spus că politicile guvernamentale ar trebui să limiteze sau să impună măsuri de descurajare pentru utilizarea anumitor combustibili și tehnologii. Inclusiv instalarea de centrale pe gaze.

”Atingerea emisiilor zero-zero până în 2050 nu va necesita nimic mai puțin decât transformarea completă a sistemului energetic global. Numărul de țări care anunță angajamente pentru realizarea de emisii zero-zero în următoarele decenii continuă să crească.”, se spune în raportul AIE.