02 nov. 2020 | 11:44

Ludovic Orban vrea să modifice Constituția. Care e motivul adevărat al intenției sale

Politică
Ludovic Orban vrea să modifice Constituția. Care e motivul adevărat al intenției sale
Ludovic Orban vrea excluderea Huawei din România

În urmă cu un an, Huawei a fost pestilentul pe care autoritățile americane pur și simplu nu au putut să le excludă din rețelele europene. Operatorii din regiune au respins caracterizarea de către Trump a vânzătorului chinez ca un hoț murdar, enumerând numeroasele sale virtuți. O expulzare ar fi prea costisitoare, s-au plâns aceștia. Guvernele atent, îngrijorate de pierderea cursei 5G, au fost ferm de partea lor. În acest context vine și interviul lui Ludovic Orban acordat celor de la Rado Europa Liberă.

Ludovic Orban are în plan o guvernare cu USR-PLUS

Printre multele lucruri declarate în interviul acordat celor de la Radio Europa Liberă, premierul a enunțat și ideea unui nou guvern, în colaboare cu USR-PLUS și chiar UDMR. planul unei viitoare majorități PNL în Parlament este deja expus public de actualul lider PNL.

”​Obiectivul PNL este să câștige alegerile parlamentare. Câștigarea alegerilor parlamentare, cu siguranță va asigura continuitate în guvernare. PNL se află pe primul loc în sondaje. PNL e singurul partid care are capacitatea și forța să învingă PSD, este singurul partid care are capacitatea de a asigura coloana vertebrală a guvernării pentru următorii patru ani. Guvernul este format de partidul care câștigă alegerile pentru că așa e normal într-o democrație. USR-PLUS este prima noastră opțiune. Suntem de aproape patru ani de zile împreună, am luptat pe băncile Opoziției în primă fază, ulterior am reușit să dăm jos guvernul PSD împreună.”, a enunțat Ludovic Orban în intervul acordat celor de la Radio Europa Liberă.

Orban vrea modificarea Constituției

Printre multele decizii pe care le-ar dori cât mai repede aprobate în vitorul Parlament este și cel al modificării Constituției. Argumentul lui Ludovic Orban implică gigantul Huawei și tehnologia 5 G pe care acesta o dorește implementată în Europa.

Ludovic Orban nu vrea tehnologia 5 G de la Huawei

Ludovic Orban vrea schimbrea constituției pentru a exclude Huawei

”Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament. Nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate. Da, dar se știe foarte clar. Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege.”

Huawei aproape exclus din Europa

Gigantul chinez, Huawei, în afară de problemel clare cu Sttel Unite ale Americii și cu Donald Trump, se pare că are probleme și în Europa.

După o anumită înăsprire a sancțiunilor SUA și amenințări lui Trump pentru guvernele europene neconforme, Huawei este îndreptată spre ieșire.

Marea Britanie a interzis oficial Huawei să vândă produse 5G după acest an, cerând ca rețelele să fie curățate complet de produse chineze până în 2028.

Ate țări și furnizori de servicii adoptă o abordare mai subtilă. Cu toate acestea, rezultatul va fi același, retragerea Huawei din cea mai mare parte a Europei.

Sancțiunile, și nu amenințările politice, au fost probabil principala diferență. Anul trecut Huawei a exploatat lacunele pentru a-și proteja lanțurile de aprovizionare.

Măsurile mai noi care împiedică achiziționarea oricăror componente realizate cu instrumente sau software din SUA par mai distructive.

Într-un blog recent, Richard Windsor, analist la Radio Free Mobile, a spus că „nimeni nu poate produce un cip de siliciu fără a folosi un echipament sau software de la o companie americană”.

Mai probabil este că sancțiunile slăbesc Huawei. Astfel obligă compania să cadă înapoi pe componentele secundare atunci când stocurile sale actuale se epuizează în anul următor.

Oricum, pentru guvernele europene și furnizorii de servicii, pericolul pe care îl prezintă un Huawei slăbit sau pe moarte depășește acum orice îngrijorare persistentă cu privire la costurile de evacuare și o pierdere pe termen scurt a competitivității 5G.

Chiar dacă tehnologia Huawei este superioară produselor rivale, orice avantaj tehnic va dispărea în timpul blocadei componentelor.

Cuțitul subtil înfipt în inima Huawei

Eforturile europene de evacuare a Huawei au luat numeroase forme. În loc să-l interzică pe deplin, așa cum au făcut britanicii, autoritățile franceze vor refuza să reînnoiască licențele regionale ale echipamentului atunci când acestea vor expira.

Huawei oferă în prezent aproximativ jumătate din echipamentele de rețea de acces radio. Acestea sunt utilizate de doi dintre cei patru operatori de rețea de telefonie mobilă din Franța.

Dacă rapoartele sunt corecte, acei furnizori de servicii vor avea până în 2028 să găsească alternative.

Orange și Iliad, rivalii lor, se bazează deja în totalitate pe suedezul Ericsson și pe finlandezul Nokia, principalii rivali ai Huawei.

În altă parte, operatorii, mai degrabă decât guvernele, iau inițiativa.

Telefónica spaniolă a adoptat definiția lui Trump a „rețelei curate” ca una care nu include furnizorii chinezi care nu sunt de încredere.

Rețelele sale din Spania și Marea Britanie sunt deja „complet curate”, a declarat CEO-ul José María Álvarez-Pallete López, într-o declarație recentă.

Cei din Germania și Brazilia vor fi dezinfectați în viitorul apropiat, a promis el.

În primul, asta va însemna schimbarea a aproximativ jumătate din RAN existent, conform datelor Strand Consult.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Cele mai gustoase supe pe care le poți savura după sărbători. Două rețete simple
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
ADIO, CONCEDIU MEDICAL! Măsura este oficială!
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro