Premierul Ludovic Orban a fost umilit de o elevă de 10 din România. O absolventă de liceu, care a obținut nota maximă la examenul de BAC, a anunţat că refuză premiul de 3.000 lei acordat de Guvernul Orban.
Eleva care a luat Bacalaureatul cu nota 10 se numește Antonia Pup și este din Chişoda, Timiş. Tânăra, proaspătă studentă la Istorie, la Universitatea de Vest din Timișoara, a explicat de ce refuză banii cu care Guvernul Orban a hotărât să îi premieze pe elevii de 10.
„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: „ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?”, „mergi la Untold pe gratis?”. Untold nu se mai ţine, iar despre bani pot să vă spun următorul lucru: nu îi iau. Orban, ţine-ţi banii că eu nu am nevoie de ei. Nici dacă m-ar da afară banii din casă nu aş putea accepta „momeala” de 3.000 de lei de la Guvernul României oferită tuturor elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din acest an şcolar”, a declarat Antonia Pup.
Eleva consideră că acceptarea banilor ar însemna o închidere a ochilor la ceea ce se întâmplă acum în țară.
”Guvernul doar promovează performanţa şi o mai şi încurajează, în vremuri grele! Asta este cea mai patetică lozincă. Vreţi performanţă? Scoateţi elevii acestei Românii din sărăcie şi faceţi centre de excelenţă, aduceţi profesori buni în mediul rural, creşteţi bursele de performanţă nu doar atunci când folosiţi asta drept un laitmotiv electoral.
Bacul este un examen de certificare a competenţelor, în niciun caz un concurs cu premii, iar orice acţiune privind promovarea acestuia drept un concurs nu face decât să perpetueze un model toxic în şcoala românească şi să adâncească faliile dintre noi. Fac un apel către toţi ceilalţi elevi eligibili pentru Marele Premiu, adică bani murdari şi „momeală” de scurtă durată: gândiţi-vă că sunteţi pe cale să fiţi pozaţi şi folosiţi de aceeaşi oameni care au închis ochii atunci când 900.000 de elevi au întrerupt şcoala online din cauza sărăciei.
Gândiţi-vă, înainte să-l acceptaţi, că refuzarea acestui fals premiu poate să fie oportunitatea noastră de a distruge acest cerc vicios al educaţiei româneşti. Că în vremuri de criză, avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate. Că dacă avem un drept pe care trebuie să ni-l apărăm cu orice preţ, este vorba de dreptul la educaţie. Nemijlocit. Făra a fi tranzacţionat”, mai consideră Antonia Pup.