Ludovic Orban îi dă o lovitură cruntă lui Ion Iliescu chiar înainte de Anul Nou. Ce decizie a luat Guvernul României

Ludovic Orban îi dă o lovitură cruntă lui Ion Iliescu chiar înainte de Anul Nou. Ce decizie a luat Guvernul României
Ludovic Orban îi dă o lovitură cruntă lui Ion Iliescu chiar înainte de Anul Nou

Ludovic Orban a inclus pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Guvern din acest un proiect de ordonanță de urgență, care prevede desființarea Institului Revoluției. Institutul în cauză este condus chiar de către Ion Iliescu.

Ludovic Orban vrea să desființeze Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu

Solicitarea privind analizarea și dezbaterea privind desființarea Institului Revoluției a fost făcută de SGG, Antonel Tănase și aprobată de Ludovic Orban.

”Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Ludovic Orban, Ion Iliescu, Institutul Revoluției
Ludovic Orban vrea să desființeze Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

În momentul de față președintele Institutului este Ion Iliescu, directorul general este Gelu Voican Voiculescu, iar Emilian Cutean este secretar general. Recent, Institutul Revoluției s-a aflat și în centrul unui scandal, chiar în cursul acestei luni, deoarece conducerea ar fi intenționat să organizeze un spectacol pentru a sărbători evenimentele din Decembrie 1989, în condițiile în care Gelu Voican și Ion Iliescu sunt cercetați în Dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității.

Potrivit Legii 556/2004, articolul 3 pentru realizarea obiectului de activitate şi a scopului activităţii sale Institutul organizează culegerea, arhivarea, cercetarea şi publicarea documentelor referitoare la Revoluţia română din decembrie 1989, având următoarele atribuţii principale în domeniul documentării:

  • solicită şi achiziţionează contra cost, respectiv primeşte prin transfer sau ca donaţie, orice mărturie, publicaţie ori document al Revoluţiei române din decembrie 1989 sau despre aceasta;
  • organizează sub egidă proprie şi coordonează arhiva, biblioteca, precum şi un muzeu naţional al Revoluţiei române din decembrie 1989, prin preluarea documentelor despre aceasta, existente în original sau în copie, pe orice tip de suport, de la alte instituţii ale statului care au întreprins studii şi cercetări privind acest eveniment;
  • constituie un fond public documentar cuprinzând publicaţii, cărţi, colecţii de reviste, ziare, manifeste, imagini foto şi video şi orice alte înscrisuri legate de premisele, desfăşurarea propriu-zisă şi evocarea Revoluţiei române din decembrie 1989.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI